Социолози: Партията-майка може да смаже Първанов

Елица Мартинова 28 януари 2014 в 11:48 8945 18

Социолози: Партията-майка може да смаже Първанов
Социолози: Партията-майка може да смаже Първанов

Партията-майка е в състояние да смаже Георги Първанов, защото в крайна сметка тя го е създала, заяви на пресконференция днес социологът Петър-Емил Митев.

По думите му опитът на Първанов да се отнесе към наследника си, сякаш Станишев е длъжен да напусне ръководния пост в БСП, щом експрезидентът нареди, ще се окаже фатален за самия Георги Първанов.

Според социолога АБВ се намира в сложна политическа ситуация, защото от една страна трябва да отправя послания до центристкия електорат, а от друга - да представи по-лява политика от тази на БСП.

Митев подчерта, че ролята за разцеплението на левицата, която се приписва на АБВ, е преувеличена. Той нарече "прибързани" резултатите на Алфа Рисърч, които показаха, че АБВ ще отдели 20% от електората на БСП.

По думите на политолога Борис Попиванов пък "ако проектът АБВ се разказва през Първанов, той няма шансове, но ако се разказва през АБВ, той има шанс, защото Ивайло Калфин е лицето на интелигентното, европеидното ляво."

Това заяви на пресконференция днес социологът Първан Симеонов от агенция "Галъп Интернешънъл". По думите му в България има поле за създаване на лява формация, която да бъде алтернативна на БСП.

"Има едно отместване вляво на цялото общество. В нашето общество пазарните реалности четвърт век по-късно трудно се възприемат, особено в ежедневните битови направления като подоходно разслояване, намалената роля на държавата. Българският политически процес би могъл да бъде определян от противоборството на две политически неща", каза Симеонов.

Колегата му Димитър Ганев подчерта, че АБВ е удар по амбицията на БСП да бъде първа политическа сила на предстоящите европейски избори.

Политологът Борис Попиванов изтъкна, че Георги Първанов съчетава тези с потенциал да намерят отклик у избирателите, които са изморени от политическите битки между партиите.

"Първанов повтаря, че няма ляво и дясно, а има решения, които са необходими на българската икономика, обявява се против конфронтацията и това са тези, които ще намерят отклик в някои части на българското общество", каза Попиванов.

Реформаторски блок

Симеонов, Ганев и Попиванов бяха категорични, че едно от важните политически събития за януари са заявките на Реформаторския блок "да влезе в орибатата на ГЕРБ".

"Предлогът, който беше измислен, бе за общ фронт в името на свалянето на правителство. Оправданието, което беше удобно предложено от Бойко Борисов, бе, че ГЕРБ ще им бъде патерица на тях и те го приеха с удоволствие. Тази поредица от изявления за сближаване ще създадат известни електорални проблеми за РБ. Бойко Борисов е разделителна линия" , посочи Попиванов.

Според Първан Симеонов бъдещите избори за Европейски парламент ще бъдат "на живот и смърт" за Реформаторите, тъй като неуспешна реализация на депутат ще бъде сериозен удар за новата формация.

Попиванов пък е уверен, че евроизборите ще бъдат удобен случай на Реформаторите да изпратят Меглена Кунева в Брюксел, "да се освободят" от нея и в редиците не обединението да започне консолидация от типа "СДС 2".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!