Социолози: Партията-майка може да смаже Първанов

Елица Мартинова Последна промяна на 28 януари 2014 в 11:48 8356 18

Социолози: Партията-майка може да смаже Първанов
Социолози: Партията-майка може да смаже Първанов

Партията-майка е в състояние да смаже Георги Първанов, защото в крайна сметка тя го е създала, заяви на пресконференция днес социологът Петър-Емил Митев.

По думите му опитът на Първанов да се отнесе към наследника си, сякаш Станишев е длъжен да напусне ръководния пост в БСП, щом експрезидентът нареди, ще се окаже фатален за самия Георги Първанов.

Според социолога АБВ се намира в сложна политическа ситуация, защото от една страна трябва да отправя послания до центристкия електорат, а от друга - да представи по-лява политика от тази на БСП.

Митев подчерта, че ролята за разцеплението на левицата, която се приписва на АБВ, е преувеличена. Той нарече "прибързани" резултатите на Алфа Рисърч, които показаха, че АБВ ще отдели 20% от електората на БСП.

По думите на политолога Борис Попиванов пък "ако проектът АБВ се разказва през Първанов, той няма шансове, но ако се разказва през АБВ, той има шанс, защото Ивайло Калфин е лицето на интелигентното, европеидното ляво."

Това заяви на пресконференция днес социологът Първан Симеонов от агенция "Галъп Интернешънъл". По думите му в България има поле за създаване на лява формация, която да бъде алтернативна на БСП.

"Има едно отместване вляво на цялото общество. В нашето общество пазарните реалности четвърт век по-късно трудно се възприемат, особено в ежедневните битови направления като подоходно разслояване, намалената роля на държавата. Българският политически процес би могъл да бъде определян от противоборството на две политически неща", каза Симеонов.

Колегата му Димитър Ганев подчерта, че АБВ е удар по амбицията на БСП да бъде първа политическа сила на предстоящите европейски избори.

Политологът Борис Попиванов изтъкна, че Георги Първанов съчетава тези с потенциал да намерят отклик у избирателите, които са изморени от политическите битки между партиите.

"Първанов повтаря, че няма ляво и дясно, а има решения, които са необходими на българската икономика, обявява се против конфронтацията и това са тези, които ще намерят отклик в някои части на българското общество", каза Попиванов.

Реформаторски блок

Симеонов, Ганев и Попиванов бяха категорични, че едно от важните политически събития за януари са заявките на Реформаторския блок "да влезе в орибатата на ГЕРБ".

"Предлогът, който беше измислен, бе за общ фронт в името на свалянето на правителство. Оправданието, което беше удобно предложено от Бойко Борисов, бе, че ГЕРБ ще им бъде патерица на тях и те го приеха с удоволствие. Тази поредица от изявления за сближаване ще създадат известни електорални проблеми за РБ. Бойко Борисов е разделителна линия" , посочи Попиванов.

Според Първан Симеонов бъдещите избори за Европейски парламент ще бъдат "на живот и смърт" за Реформаторите, тъй като неуспешна реализация на депутат ще бъде сериозен удар за новата формация.

Попиванов пък е уверен, че евроизборите ще бъдат удобен случай на Реформаторите да изпратят Меглена Кунева в Брюксел, "да се освободят" от нея и в редиците не обединението да започне консолидация от типа "СДС 2".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2014 в 23:42

Новата опорна точка е "Търси врага с партиен билет". С тази опорна точка са изпорепани много комунисти със собствено мнение вкл. Трайчо Костов. Дъбов трябва да си го вземе като мото.

28.01 2014 в 19:07

Време е да се изринат от политическата сцена вмирисалите се политически трупове.
Костич и Доганя поне сами се сетиха и изнизаха от авансцена. Други чакат да ги свалят от там с лакти и ритници.

28.01 2014 в 16:28

Първанов е интелигентен човек и опитен политик, но този път май стъпи накриво и ще си понесе последствията. За съжаление тази история вероятно има скрита от медиите страна, която ще излезе на бял свят някога в бъдеще. Малко вероятно звучи български политик да си направи сам подобно политическо харакири. Сигурно е бил притиснат от някакви обстоятелства.

28.01 2014 в 15:32

Червените социолози смазват политиците така, както червените професори разстрелват студенти и както корейските принцове трепят чичовците си и техните семейства.

28.01 2014 в 14:22

Забавното е, че всички посочени социолози по презумпция отъждествяват БСП със Станишев и ко. АБВ се изправя срещу Станишев и ко, а не срещу БСП. Затова не напускат партията. Предизвикателството на Първанов е завоалирано, но достатъчно ясно - редовите членове трябва да решат приемат ли тоталната дискредитация на БСП от Станишев и ко. Ако да, пътуват заедно с партията си и настоящите си вождове към бунището на историята. Ако не приемат тази дискредитация - думам ти дъще, сещай се снахо - Първанов им намеква да си почистят върховете на партията. Друг въпрос е, че за мен като десен нито АБВ, нито БСП могат да се изчистят от тоталитарния болшевишки бацил. Но това е друга тема.

28.01 2014 в 14:21

Станишев изпусна влака,а сега иска да го гони с циганска каруца /изборна /!Събира подписи,прави референдум за 16 млн.лв.с въпрос към сенилните пенсионери "искате ли евтин ток",и накрая направи темане на Главния Готвач от сараите! По този начин осигури на Р. Петков гласове за АБВ на всички от северна България,които мечтаят за работа в Белене!Така,че,не се знае,знае ли се?

28.01 2014 в 14:12

Най-малко пет опорни точки съзирам в изказването на митев на пресконференцията. А не съм слушала цялото изказване...Ех, йосифова,още станишева, много тежко стана постоянно да измисляш все нови и нови опточки, а?

28.01 2014 в 14:05

Пак се изсипват тонове простотий! Най учтиво моля,коментатори като иво и Проф. Балкански /сигурно е с малко име Ганю /,да излязат от анонимност с истинските си имена и професии,за да могат поне 10-ина човека да им повярват!Мога ли да ги запитам,а и другите като тях,имат ли или имали ли са деца студенти и каква съдба са им осигурили?

28.01 2014 в 14:04

партията майка вече е възрастна дама(на 111 години) и и е време да мре

28.01 2014 в 13:48

колко трудно ще бъде на АБВ да води лява политика, при положение, че БСП са повече от дясна партия с капиталистически интереси...