Социалисти номинирали Кадиев за кмет на София, той приема

OFFNews Последна промяна на 06 юли 2015 в 18:43 3184 7

Червеният депутат Георги Кадиев е номиниран от няколко столични структури на БСП за кандидат на партията за кмет на София.

"15 души са номинирани. Според мен голяма част от тях ще си направят отвод, защото мисля, че не са и питани. Аз съм подал заявление, с което съм се съгласил да бъда номиниран, което отговаря на въпроса дали ще приема кандидатурата", заяви Кадиев пред бТВ.

Той обясни, че приема единствено защото има хора от основни и районни партийни организации, които оценяват нещо в него.

Кадиев все пак призна, че има шизофренност в ситуацията, защото ръководството иска да го изключва, а обикновените партийни организации го искат за кмет.

"Не знам как ще завърши това. Най-вероятно аз ще бъда някакъв резервен вариант, ако другите не стават. Не се натискам изобщо", подчерта Кадиев.

Той обясни, че ако бъде избран за кандидат за кмет на София от БСП, кампанията ще се води по неговите собствени правила.

"Предния път една от критиките беше, че съм имал собствен щаб със собствени идеи. Нали разбирате, че няма как да бъде по друг начин. Тоест това е едно от условията ми. Няма да се съглася и друг да бъде водач на листата за общински съветници, защото считам, че кандидатът за кмет трябва да е водач на листата", каза Кадиев.

Той обясни, че нямало нищо вярно в обвиненията, че работи в полза на ДПС.

"Абсолютно не играя с ДПС. Дори мога да ви кажа, че след като от БСП гласуваха да остана в парламентарната група, един от ДПС е казал на колега, който ме е подкрепил, че ще им излезе солено това, че ще остана в групата", каза Кадиев и отново подчерта, че е гласувал срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а това е тестът дали някой подкрепя партията на Лютви Местан.

Социалистът подчерта, че не смята като премиера Бойко Борисов, че ако от ДПС се извади Пеевски, партията става много приятен партньор.

"Не, винаги съм казвал, че критиката срещу ДПС може да бъде на тема корупция, корпоративна партия, фалшификации при избори. Не може обаче да бъде на тема човешки права. Това не е полето, където да се състезават. Човешките права са за всички - и за малцинства, и за мнозинства", заяви Кадиев и добави, че според него много от колегите му мислят по същия начин, но не смеят да го кажат гласно.

Критики срещу Кадиев от самата БСП се появиха след като внесе законопроект, позволяващ агитацията на майчин език. Миналата седмица пък беше предложил промени, които предвиждаха да няма референдуми, касаещи конституционни въпроси, които бяха силно аплодирани от ДПС и дори те защитиха предложенията в зала.

"Не знам защо са били аплодирани. Мисля, че това са нормални човешки неща. Предложението, което направих в закона за референдумите, беше да се забранят (допитванията за теми, свързани с) човешки права и националната сигурност. Когато говоря за национална сигурност, имам предвид например участие на български войски в акция някъде по света. Според мен това не би трябвало да се подлага на референдум", обясни Кадиев.

Той обясни още, че например ако се направи референдум дали да се въведе образователен ценз за гласуване, предложението вероятно ще се приеме, но се нарушават човешки права.

"Ние трябва много ясно да дефинираме докъде може и докъде не може. И аз не виждам нищо дразнещо в това. То не е ляво, не е дясно, не е центристко, не е либерално, не е каквото и да е", заяви Кадиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.07 2015 в 21:39

БСП се чудят що да сторят. Старите мутри са омръзнали на всички. През тези години така и не се появи ново лице, нови идеи, някой с качества. Дори да е имало такива в редиците на БСП(в което се съмнявам) старите куфари не дават на никой да се развива, че ще трябва да си ходят. Затова вадят ерзаца- Нинова, Кадиев и други незнайни предани кадри. Както много пъти в новата ни история дъртите фролове от БСП чакат нещата да се оправят някяк си сами. Те са си оплели кошницата, защо да се напъват да си развалят рахата.

06.07 2015 в 20:26

митьо гестапото пак щее му налива акъл !
номинацията на боклуци като този е най-сигурният начин тази партия да се разпадне веднъж и завинаги.

06.07 2015 в 19:55

Не знам за Кадиев, но мен ме сбърка номинацията на доц. Иво Христов - най-изявения апокалиптик в българската научна общност. Този човек е отписал всякакви перспективи за развитие пред България и света, а сега - кандидат за кмет и то от БСП. Странна работа. Дано Нойзи го разпита по-подробно във втората част на интервюто.

06.07 2015 в 19:51

не се бил натискал за кметския стол, ама си подал заявлението... а това, че "играел" с ДПС, няма да се учудя да се окаже вярно. Такова неприятно човече... `къв кмет, `кви 5 лева... тоя много си вярва

06.07 2015 в 19:34

Тия не разбраха ли вече че БКП/БСП е мъртва партия? Или ще си го карат като НДСВ...

06.07 2015 в 18:55

Май не му е за първи път . Той всичко приема от другарите . каквото му подадат го приема .

06.07 2015 в 18:53

Колкото и да е тъжно, тая п.тка е най-вменяемият кандидат за момента. Нема такава държава просто, избори без избор.