Изключват Кадиев на бис, искал да връща турските имена на починали

Юлиана Ончева Последна промяна на 18 юни 2015 в 15:40 5091 9

БСП ще прави втори опит да изключи депутата Георги Кадиев, недоволството срещу него този път е заради законопроект, който връща родните имена на починали български турци по служебен път.

Законопроектът се отнася до пострадали от т.нар. Възродителен процес, които не са успели да върнат имената си приживе. Ако до 79 години сте бил Осман, на 80 г. се ви прекръстили Орлин, а на 81 г. сте починал, 30 години на надгробната ви плоча не стои родното ви име, обясни Кадиев пред OFFNews. И сега наследниците имат възможност да променят името на починалия си роднина, но това е свързано с ред бюрократични процедури. Идеята на Кадиев е това да стане по служебен път за всички случаи.

От парламентарната група на БСП обаче не подкрепят предложението, основният довод против е, че няма как да бъдат попитани всички наследници дали са съгласни с подобна намеса на държавата. Вероятно тези, които са против, ще са 1%, те могат да подадат документи да бъде запазено името на роднината им така, както е сега, отговаря Кадиев.

След като сме отчели Възродителния процес като грешка, трябва да спасим достойнството на тези хора, мотивира се той. И е категоричен, че проблемът не трябва да се плъзга в посока "псевдопатриотизъм и антидепесарство". Борбата с ДПС не минава през човешките права на бг мюсюлманите, тя е с модела "Кой", корупцията и т.н., а не с правото на човек да смени името на надгробната плоча на дядо си, каза още Кадиев. 

Той отказа да коментира дали ще бъде изключен от парламентарната група и подчерта, че не е присъствал на заседанието, когато е обсъждан този негов законопроект. 

На страницата си във фейсбук обаче по-рано Кадиев написа:

Чувам, че пак ще ме изключват. Взе да омръзва вече... 
България упорито се пуска по наклона на ретрограден национализъм и носталгия по поведение тип "възродителен процес". Този път води до диктатурата като необходимото зло. Този път е не просто отвратителен, а опасен.
Аз нямам намерение да го вървя. Напротив, имам намерение да се съпротивлявам във всеки един миг и с всяко едно действие.
И дали ще ми изключат за тези действия, няма никакво значение". 

На 10 юни парламентарната група на БСП не успя да изключи Георги Кадиев, в подкрепа на предложението за отлюспването му не достигнаха два гласа. Поводът бе внесеният от депутата законопроект за промяна в Изборния кодекс, която да разреши предизборната агитация на чужд език, при положение, че бъде осигурен „едновременен и точен превод на български език".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.06 2015 в 21:06

Кадиев е близнак на Близнашки

18.06 2015 в 19:46

Сигурен съм, че мъртъвците (или поне техните остатъци) ще бъдат много благодарни на Кадиев.

18.06 2015 в 18:44

Кадиев просто се готви да замести Пеевски в ДПС, с надежда да се промени имиджът им. Сега ще напусне БСП с гръм и трясък, но ще остане в парламента, и на следващите избори ще влезе от ДПС.

18.06 2015 в 17:23

Имам чувството, че след още 200 години възродителния процес все още ще е актуален, както и досиетата, а не мога да разбера този глупак с каква цел предлага подобни безумия - обикновените турци не гледат български новини и не четат вестници, а тези от които зависи нещо явно са се преориентирали към Тиквата.......може ли такъв мазен популизъм?!

18.06 2015 в 16:59

Интересно, с каква цел се разиграва целият този театър. След като руският сепаратист и национален предател, световно безивестният агент на ФСБ Димитър Малинов напусна партията, очевадно руският интерес и финанси са секнали или заплашват да секнат всеки момент. Дали не сме свидетели на вътрешнопартийни сътресения именно по този повод? Дали най-после тази предателска партия ще отпътува еднопосочно към историята, където отдавна и е мястото, като теорирстична и сепаратистка организация?

18.06 2015 в 16:58

Какви са тези простотии, закона за самозащита не е ли по-важен?

18.06 2015 в 16:54

Ами да го изключат най-после и да спрем да се занимаваме не само с него но и с Партията МУ. Много важно какво ставало там - те вътре не могат да си разрешат проблемите и затова ги изнасят за разрешаване навън. Кой се интересува от ВЪТРЕШНИТЕ проблеми на тая партия?

18.06 2015 в 16:34

Кого изключват?

18.06 2015 в 16:30

.. е това ли са най-наболелите проблеми на държавата .. Явно е, че Кадиев разчита да бъде избран в следващия парламент мажоритарно в район Кърджали ...