Служебният финансов министър става шеф на фонд "Земеделие"

OFFNews 27 ноември 2014 в 19:14 2783 0

Румен Порожанов

Служебният министър на финансите в последното служебно правителство Румен Порожанов отново ще оглави Държавен фонд "Земеделие".

Той ръководеше фонда от 2011 до 2013 година.

Решението за назначаването на Порожанов е било взето единодушно от управителния съвет на фонда.

Заместници на бившия финансов министър ще са досегашния шеф Лозана Василева, Атидже Алиева, Живко Живков и Атанас Добрев.

Живко Живков ще отговаря за директните плащания и информационните технологии. Атидже Алиева ще отговаря за договориране, оторизация и ПРСР, а Лозана Василева за Технически инспектора и инвестиционно и краткосрочно кредитиране и селскостопански пазарни механизми. Атанас Добрев ще координира дейностите по САПАРД и Програмата за морско дело и рибарство.

Румен Порожанов е магистър по „Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт“ и по „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт“ от Университета за национално и световно стопанство в София. Има специализации по публични финанси, публично управление и структурни реформи в Joint Vienna Institute, Австрия.

Той е дългогодишен служител на Министерството на финансите. От 1992 г. до 1995 г. е експерт в отдел „Финансиране на специални дейности“, който отговаря за финансите на фирмите в отбранителния сектор, а до август 2001 г. е началник на отдел „Финанси, земеделие, търговия и услуги“ в МФ.От 2001 г. до 2009 г. е директор на Дирекция „Финанси на реалния сектор“ в министерството. От август 2009 г. до март 2011 г. е началник на Кабинета на министъра на финансите, след което заема длъжността изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" до септември 2013 г. От февруари 2014 г. е председател на Управителния съвет на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове.

Лозана Василева защитава докторска степен по аграрна икономика в Университета за национално и световно стопанство и специализира биоземеделие в Университета Южна Бохемия в Чехия. В периода 2003 г. - 2004 г. д-р Лозана Василева работи като старши експерт по агростатистика в Областна дирекция „Земеделие и гори” в гр. Пазарджик. От 2004 г. до 2009 г. е счетоводител, а от 2009 г. е директор на Областната дирекция на ДФ „Земеделие” в гр. Пазарджик.

Атанас Добрев заемаше поста изпълнителен директор на фонда от юли 2014 до септември 2014 година. Той е заемал различни длъжности в продължение на близо 6 години в институцията. Добрев е завършил магистратура специалност „Стопанско управление” във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий”.

Атидже Алиева през 2005 г. се дипломира като магистър в специалност „Индустриални биотехнологии” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В началото на 2014 г. защитава втора магистърска степен по „Публична администрация” със специализация „Държавна администрация” в Университета за национално и световно стопанство. От 2007 г. до момента е заемала различни длъжности в ДФЗ.

Живко Живков е магистър по „Право” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и магистър „Агроном” от Лесотехническия университет в гр. София. От 2009 г. до 2014 г. е директор на Областната дирекция на ДФ „Земеделие” във В. Търново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови