След като Бойко се скара на синдикатите, РЗС предложи закон за регулацията им

OFFNews 08 юли 2014 в 15:09 3495 6

Яне Янев, лидер на РЗС

След като днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обиди и скара на синдикатите, че го слагат в общия кюп с виновници за състоянието на държавата в последните години, от РЗС светкавично излязоха с готов законопроект за регулиране на синдикалната дейност. 

В прессъобщение до медиите от партията на Яне Янев се казва, че РЗС има законопроект, но не посочват какви са основните моменти в него. 

"След 25 години отлагане на приемането на закон за синдикатите се надяваме ГЕРБ да приеме законопроекта на РЗС и в 43-то Народно събрание да се сложи ред в синдикалната дейност. България е държавата на отложените реформи", се казва в съобщението.

Според РЗС не някой друг, а лидерите на синдикатите носят еднаква вина заедно с всички правителства на прехода за отложените реформи и за тежкото състояние на бизнеса.

Според РЗС синдикатите "се превърнаха в брокери, чиято простичка цел е да изтъргуват недоволството на народа срещу лични облаги за синдикалните лидери и върхушката около тях".

"Състоянието на българските профсъюзи може да се определи като тежка синдикална криза. В продължение на дълги години те успешно играеха ролята на свирка, през която се изпускаше парата на постоянно губещия скорост локомотив на българската икономика. Всъщност синдикалните лидери се превърнаха в портиери към властта, които се стремят единствено да задоволяват крупни корпоративни интереси", се казва в прессъобщение на партията.

От партията на Яне Янев коментират, че на днешната среща с лидера на ГЕРБ синдикатите и "част от декоративните работодателски организации" за показали "словоблудство" без да предложат нищо конкретно.

"Синдикатите наследиха определена организационна структура и правна рамка още от времето на тоталитарната държава и тяхната политика винаги е била съглашателска и посткомунистическа и това още веднъж ни дава основание да имаме категорична позиция, че трябва да има нова прелегетимация на синдикатите унас", се казва още в текста.

В него се казва, че банковите сметки на профсъюзите продължават да трупат огромни суми, а държавата им предоставя безвъзмездно сгради и имущество, с каквито не могат да се похвалят повечето от министерствата и изпълнителните агенции. "Резонният въпрос е от къде са тези пари и как се отчитат, при условие, че доходите на синдикатите се набират от членски внос и дарения, а финансовата им дейност не подлежи на контрол. Повече от всякога след 25-годишно отлагане е необходим закон за българските синдикални и браншови организации", се казва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!