Quantcast

След като Бойко се скара на синдикатите, РЗС предложи закон за регулацията им

OFFNews Последна промяна на 08 юли 2014 в 15:09 2830 6

Яне Янев, лидер на РЗС

След като днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обиди и скара на синдикатите, че го слагат в общия кюп с виновници за състоянието на държавата в последните години, от РЗС светкавично излязоха с готов законопроект за регулиране на синдикалната дейност. 

В прессъобщение до медиите от партията на Яне Янев се казва, че РЗС има законопроект, но не посочват какви са основните моменти в него. 

"След 25 години отлагане на приемането на закон за синдикатите се надяваме ГЕРБ да приеме законопроекта на РЗС и в 43-то Народно събрание да се сложи ред в синдикалната дейност. България е държавата на отложените реформи", се казва в съобщението.

Според РЗС не някой друг, а лидерите на синдикатите носят еднаква вина заедно с всички правителства на прехода за отложените реформи и за тежкото състояние на бизнеса.

Според РЗС синдикатите "се превърнаха в брокери, чиято простичка цел е да изтъргуват недоволството на народа срещу лични облаги за синдикалните лидери и върхушката около тях".

"Състоянието на българските профсъюзи може да се определи като тежка синдикална криза. В продължение на дълги години те успешно играеха ролята на свирка, през която се изпускаше парата на постоянно губещия скорост локомотив на българската икономика. Всъщност синдикалните лидери се превърнаха в портиери към властта, които се стремят единствено да задоволяват крупни корпоративни интереси", се казва в прессъобщение на партията.

От партията на Яне Янев коментират, че на днешната среща с лидера на ГЕРБ синдикатите и "част от декоративните работодателски организации" за показали "словоблудство" без да предложат нищо конкретно.

"Синдикатите наследиха определена организационна структура и правна рамка още от времето на тоталитарната държава и тяхната политика винаги е била съглашателска и посткомунистическа и това още веднъж ни дава основание да имаме категорична позиция, че трябва да има нова прелегетимация на синдикатите унас", се казва още в текста.

В него се казва, че банковите сметки на профсъюзите продължават да трупат огромни суми, а държавата им предоставя безвъзмездно сгради и имущество, с каквито не могат да се похвалят повечето от министерствата и изпълнителните агенции. "Резонният въпрос е от къде са тези пари и как се отчитат, при условие, че доходите на синдикатите се набират от членски внос и дарения, а финансовата им дейност не подлежи на контрол. Повече от всякога след 25-годишно отлагане е необходим закон за българските синдикални и браншови организации", се казва още в съобщението.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.07 2014 в 16:00

...И ТОЗ ТЕЛЯК НА ВЛАСТТА ТРЕНЧЕВ, НЕ МУ ЛИ СЕ ИЗТРИ КЕРЕМИДАТА, ДА ТЪРКА КИРЛИВИТЕ ПЕТИ НА ВСЯКА ЕДНА ВЛАСТ СРЕЩУ ОБЛАГИ И СИНДИКАЛЕН КЕЛЕПЕРЛИК! ЗАДМИНА МАТРЬОШКАТА СТАНИШКА, НА ПЪТ ДА НАСТИГНЕ ТАТОТО ПО ПРЕСТОЙ В НАЧЕЛО НА НЕЩО СИ! НА ВСИЧКО ВЛАСТИ УЖ СЕ ЗЪБЕШЕ А С ВСИЧКО ВЛАСИ ОРТАК, РЯДКО ГНУСЕН ПОДЛИЗУРКО. МАЗНЕШЕ СЕ НА МУЛТИГРУП, ТЪРКАШЕ ГЪРБА НА БЕРОВ, НА СИМЕОН КРАДЛИВИЙ, НА КОГО ЛИ НЕ..

... И ВСЕ ПРЕСИЧА ПРЕЗ ТРЕВАТА ЗА ДА СЕ ПОЯВИ НА ФИНАЛНАТА ПРАВА С ОСНОВНАТА ГРУПА. ХИТРЕЦ, ПРЪДЛЮ. ДА ГО МАХАТ.НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА НИКОГО, НЕЩО КАТО СИНДИКАЛЕН ДОГАН.

08.07 2014 в 15:57

Aсене, сине божий, доказано е, че в политиката няма вечни приятели, само интереси. Яне е необходима личност! Той е ключова фигура, нещо като Евгени Минчев за ХайЛайфа - без него не може! Яне е балансьор. И признавам се справя отлично, Прав е за синдикатите. Впрочем напълно ненужна дейност. Народното събрание изработва Кодекса на труда и вътре е редно да се дефинира работно време, трудово правоотношение работодател-работник-държава! Синдикализма не е лошо нещо, но местните 24 г. ги нема където и за каквото трябва.

08.07 2014 в 15:49

ТОЗ ЯНЕ КАКЪВТО И ДА Е, ПОНЕ ПУБЛИЧНИТЕ МУ ИЗКАЗВАНИЯ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ СА ДАЛЕЧ ПО АДЕКВАТНИ ОТ ТЕЗИ НА СИМОНИЙ САСКСОФОН-ЦУГТРОМБОНСКИ, ДРАГАЛЕВСКОТО ИНТРИГАНТЧЕ СО ВСЕ АНТУРАЖА МУ ОТ КАЛИНКИ МАЛИНОВ-МАЛИНКИ, КРАДЛИВАТА ЧЕРВЕНА СНАХА, МАТРЬОШКАТА СТАНИШКА, ДЕДО ПОП МЕСТАН, ДУЧЕТО-ДУДУЧЕ, ПСИДЕРОВ И ПСИХОГРУПАТА МУ, БОЙКОВИТЕ ТИТАНИ НА МИСЪЛТА, ГОЦЕВИТЕ СЪЗАКЛЯТНИЦИ,ЗАВЕРАДЖИИ И КОМПЛОТМЕИСТЕРИ, МАЙОР "НА ВСЯКА-МАНДЖА-МЕРУДИЕВ-ДЕЯНОВ", "ЛЕВИТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ", "ДЕСНИТЕ" (хА-хА-ха)СЪКООПЕРАТОРИ ОТ БЛОКА "РЕФОРМАТОРСКИ"...

08.07 2014 в 15:47

Да, Яне сега е прав, въпреки че искаше да уволнява Тиквата... Как така станаха нещата, че обърна за пореден път резбата..?

08.07 2014 в 15:41

Яне е велик! Отдавна не се бе мяркал в пресата. И изведнъж изскочи и нахапа синдик менажерс и за съжаление е прав... синдикалната върхушка язди недоволството на хората за свои дивиденти. Впрочем татенцето дължи уволнението си от един завод точно на синдикални лидери в КанзасСити, пердън Казанлък. Бедният добър готов да помогне на хората човечец? Откъде да знае, че партии и организации са за правене на кокал, а не за народно добруване?Кой да му каже? И той да удиса на молбите на свои колеги и да създават работнически профсъюз? Венага страха на мафиозо, пердън синдикат-сюрме диван чапраз пердън шефове на двата профсъюза от конкуренция и да не отърват контрола над стадото води до?...или телефонен лаф или на крака с шефството на фирмата и татето бе скорострелно уволнен. Така родните пейтриътс радетели за защита на трудещите се, се погрижиха един техен дългогодишен фен, да напусне работа. Пука им...караха нови лимузини и купонясваха често, юнашки. Те се грижат за "трудовият" народ...

08.07 2014 в 15:28

А някой разбра ли какви са исканията на синдикатите, защото аз не. По-скоро се опитват да се внедрят успехите за свалянето на правителството и да си припишат това на себе си. То обаче на проснат труп, най-лесно се рита. Бойко е напълно прав - къде бяха синдикатите година и половина??? Организираха ЕДИН протест, който се беше слял с основния, но исканията им бяха едни такива разтегливи .. и пак свързани с МРЗ.. Така че - да не лаят. А нека видим закона на РЗС, що ли си мисля, че може пък да е в полза на народа и против тея кърлежи от синдикатите, нищо добро не са направили за народа, само гледат да управляват бедната маса от работническата класа. При разумните хора и професии синдикати не виреят, а комуникацията с работодателите е на много по-високо ниво.