Росен Плевнелиев: За мен няма вариант нови избори

Offnews 20 октомври 2014 в 13:26 1549 5

Росен Плевнелиев

За мен няма вариант нови избори, а аз съм убеден, че народът много ясно зададе посоката в 43-то Народно събрание да се провеждат реформи и да се избере стабилно правителство.

Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти. Държавният глава взе участие в откриването на Десетата световна среща на българските медии в Централния военен клуб в София.

Плевнелиев е категоричен, че повторни избори не са изход от ситуацията в страната. 

„Вярвам, че трябва да бъде избегнат този вариант. Желанието на всички наши европейски партньори е България да излъчи легитимно правителство, с което да се работи по реформите, еврофондовете и по всички проблеми на международната сцена. Избори в изборите ще бъдат доказателство за чисто партийни сметки, а днес единствената сметка, която е важна е тази на българския народ. Той вече гласува, сега трябва да се върши работа. Категорично заявих като държавен глава, че няма да участвам в измислянето на каквито и да било коалиционни формули", каза още Росен Плевнелиев.

Президентът каза, че широкото представителство в парламента е заявка за "един широко скроен план за действие".

„Това, че има конструктивен подход и се демонстрира смирение е добре. Приветствам този подход, но не е достатъчно – народът иска да види конкретните резултати, които да ни водят към работещи институции и повече стабилност. Това означава успешно приключване на преговорите и, разбира се, правителство, което да поеме и реформите, и проблемните казуси, и перспективните за нацията въпроси в ръцете си и да ги движи ефективно и бързо. Очаквам втори кръг от преговори, който да се проведе по същество и вярвам, че правилният подход за съставяне на правителство не е раздаване на постово на партиен принцип, а правилният подход е ясна програма за действие“, заяви Плевнелиев. 

Според него трябва да има споразумение под формата на ясна програма за действие. "Тя може да не бъде за 4 години напред, но поне за година-две напред да бъде достатъчно конкретно разписана. Всички ние искаме парламентът да си изкара мандата от 4 години и избраното от него правителство също да бъде за 4 години и да се ползва с доверието на българите“, заяви Плевнелиев.

„Единственият начин, за да имаме стабилно правителство в 43-то Народно събрание е да се договори ясна програма за действие, която да е конкретна и разписана по месеци и по която политическите партии да се обединят. Убеден съм, че не всички ще го направят, но същевременно е възможно да имаме тематична коалиция или някои смислени мерки да се подкрепят от левите, а други от либералите“, каза още Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови