Близнашки: Ще има правителство, а аз се връщам в Университета

OFFNews 17 октомври 2014 в 07:58 3719 1

"Давам си още две-три седмици да стоя в кабинета на служебен премиер. Смятам, че ще се състави ново правителство. Защото, ако се стигне до нови избори, това ще бъде катастрофално за страната", заяви проф. Георги Близнашки пред Нова тв.

"Връщам се в Университета". Така проф. Близнашки отговори на въпроса кой път ще поеме след края на служебното правителство - към Софийския университет или към Конституционния съд. Смятам, че там ще бъда най-полезен, обясни професорът. Георги Близнашки е професор в Софийския университет, Юридически факултет, катедра "Конституционноправни науки".

Проф. Близнашки бе категоричен, че властта не го "блазни" и че продължава да пътува до работа с метро.

Той дава още 2-3 седмици живот на служебното правителство и очаква до тогава да бъде съставен нов кабинет. По думите му без редовно правителство не може да се направи актуализацията на бъджета за тази година.

"Аз се надявам бързо да се преодолеят различията между онези партии, които биха могли да участват конструктивно в бъдещото управление. Двете основни опции. Едната е създаването и са дясно-центристката коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и евентуално Патриотичния фронт, а ако тази опция се окаже невъзможна би могло да се търси широката коалиция, за която се настоява от Европа. 

Аз лично съм изненадан защо Реформаторите не могат да оценят по достойнство собственото си присъствие в общественото пространство и на тази основа да се присъединят към една по-широка коалиция. Човек трябва да си дава сметка за тези неща, а не да поставя невъзможни за изпълнения условия на своите потенциални партньори”, коментира още служебният премиер.

Близнашки определи като пресилени твърденията за невиждана политическа чистка в администрацията.

"Уволнили сме не повече от 100-150 души. Това бяха крайни случаи, които не търпяха отлагане. Имаше много случаи на корупция”, уточни премиерът.

Решението на кабинета да се изпрати Метин Казак от ДПС като посланик в Катар той обясни с желанието да опровергае твърденията за етнически подход към назначенията, включително и в дипломацията.

"Той е интелигентен, подготвен човек и смятам, че този човек ще бъде полезен на българската държава и занапред като посланик. Аз ценя и брат му, Четин Казак (депутат от ДПС), това са добри граждани на нашата страна”, обяви Близнаши.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews