Реформаторите се събират, за да обсъдят връщат ли мандата

OFFNews 12 декември 2016 в 13:35 3903 0

Реформаторите се събират, за да обсъдят връщат ли мандата

Снимка БГНЕС, архив

Изпълнителният съвет на Реформаторския блок ще се събере до края на деня или във вторник сутринта, за да бъде обсъдено искането на СДС, с което беше поискано преосмисляне на позицията за връщане на мандата.

Пред OFFNews зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски каза, че в момента се провежда заседание на Изпълнителния съвет на движението заради "желанието на част от партньорите", свързана с мандата за съставяне на правителство, който ще бъде връчен от президента във вторник. "Ще обсъдим отново тази тема и се надявам скоро да вземем окончателно решение", каза Зеленогорски. 

Той поясни, че е възможно още днес или най-късно утре да има заседание на Изпълнителния съвет на Блока, съвместно с парламентарната група, на което отново да бъде обсъдена темата. "Най-вероятното решение на ДБГ, което ще вземем е, консултирайки се с колегите от РБ, утре или днес до края на деня да имаме заседание на Изпълнителния съвет на Блока и на Парламентарната група, за да обсъдим отново темата, по искане на колегите", поясни Зеленогорски. Той е категоричен, че неговото лично мнение за връщане на мандата остава непроменено. 

Според него най-логично е връчването на мандата да бъде в присъствието на ръководството на Блока, но парламентарната група може да реши да бъде излъчено и друго лице. Зеленогорски поясни, че няма юридически проблем, ако мандатът бъде връчен на хора, които не са в ръководството. 

В петък Съюзът на демократичните сили излезе с изненадваща декларация, с която обяви, че иска нова среща на Реформаторския блок. Искането е на нея да бъде взето решение за мандата за съставяне на правителство, който ще бъде връчен от президента в 11.00 часа на 13 декември. 

СДС се позовава на решение, взето на 6 декември от Изпълнителният съвет на РБ, на което е изразена следната позиция: „Днес РБ започва политически консултации с парламентарно представените политически сили с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности. С това изразяваме волята си и полагаме усилия за недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната."

От ДБГ вече дадоха категорично да се разбере, че не подкрепят идеята за взимане на мандата. "Ако има изчерпана легитимност на сегашното мнозинство, по-добре да вървим към предсрочни избори. Така ще се предотврати по-голям хаос. РБ е готов да участва на избори", заяви в петък вицепремиерът е оставка и лидер на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови