СДС не пуска мандата: Позицията на РБ без нас не е официална

OFFNews 09 декември 2016 в 15:09 13748 11

Лидерът на СДС Божидар Лукарски

Съюзът на демократичните сили излезе с изненадваща декларация, че иска нова среща на Реформаторския блок в понеделник, за да се вземе последно решение за мандата за съставяне на правителство, който президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще връчи на Блока.

Днес след близо 2 часа заседание на Реформаторския блок в парламента беше обявено, че реформаторите категорично няма да вземат мандата и няма да участват в съставянето на служебно правителство.

СДС се позовава на решение, взето на 6 декември от Изпълнителният съвет на РБ, на което е изразена следната позиция: „Днес РБ започва политически консултации с парламентарно представените политически сили с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности. С това изразяваме волята си и полагаме усилия за недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната.

Целта на консултациите е да разберем дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, гарантиращо продължаване и задълбочаване на реформитеАко тези консултации покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, РБ ще оползотвори мандата и ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в правителството. Ако не покажат такава политическа воля и мандатът бъде връчен на РБ, Блокът ще върне мандата незабавно“.

СДС напомня, че са получили подкрепа от Патриотичния фронт и тепърва предстои среща с ГЕРБ.

"Тези факти ни карат да смятаме, че днешната позиция на част от ПГ на РБ, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, защото влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет, а и всички възможности за консултации не са изчерпани.

Предлагаме в понеделник, 12 декември, да се проведе заседание на Изпълнителния съвет и парламентарната група на Реформаторския блок, за да бъде взето окончателно решение за предстоящото връчване на проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев", пише СДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9402

11

данван

20.02 2017 в 13:27

Лукарски е политически труп

17156

7

aviatora

09.12 2016 в 16:18

Лукарски препълни партийните каси, а и той самия стана милионер от обществени поръчки на фирми свързани с министерството.Пълно разследване на този боклу, но от нов гл. прокурор.

29216

4

Лопе де Вега

09.12 2016 в 16:04

Орташкото имане - кучета го яли! Много главатар, малко четник! Но като лукарски такова мазно няма. За какво се има и той с неговите петнайсе гласа на избори. Поне да смени името на партийката си, да не се излагаме. Ей, пусто власт - не наяли се!

Поздрав!

13604

2

In Trum we trust

09.12 2016 в 15:59

Божо-Трика държи здраво кокала.