Президентът няма да свика КСНС заради Сирия и армията

OFFNews 04 октомври 2015 в 16:59 4111 3

Президентът няма да свика КСНС заради Сирия и армията

Президентът Росен Плевнелиев няма намерение да свиква Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във връзка с кризата в Сирия и плачевното състояние на армията ни. 

Това става ясно от съобщение на прессекретариата на държавния глава, в което се припомня, че КСНС е свикван по тези проблеми и е излязъл с позиция по тях. 

Позицията на държавния глава идва в резултат на исканията от страна на БСП, ДПС и "Атака" за свикване на най-висшия орган по сигурността в държавата. 

"Ние вече няколко месеца искаме заседание на Консултативния съвет по национална сигурност по бежанската криза, по охраната на границата, сега се добави и кризата със самолетите, с модернизацията на МИГ-овете. Към това наше искане се присъединиха „Атака“, дори ДПС с декларация на г-н Местан, а президентът, вместо да брои световните кризи от трибуната на Общото събрание на ООН, би било добре да се върне в страната и да реши една реална криза, за която той по Конституция е отговорен", коментира днес пред националното радио Атанас Мерджанов от БСП-Лява България.

В отговор от президентството припомнят, че на 20 ноември 2013 г. КСНС е излязъл с позицията, че са налице рискове за националната сигурност, в това число в хуманитарен, здравен и социален аспект. Според държавния глава позицията на КСНС е актуална и днес, защото отговорните институции да предприемат действия във връзка с миграционния натиск. 

"Консултативният съвет изиска от Министерския съвет да актуализира Плана за овладяване на кризисната ситуация и да отчита периодично изпълнението му. Всички политически партии и институции се ангажираха да се дистанцират от опитите за застрашаване на етническия мир в страната, насаждането на ксенофобия и омраза и разделение в обществото, както и да осигурят съответната законодателна и ресурсна подкрепа на компетентните институции. Политическите партии решиха всички институции активно да работят за постигане на единно европейско решение за общи действия във връзка с миграционната криза. Държавният глава счита, че по тази тема решенията на КСНС са актуални. Като благодари на политическите партии за постигнатото пълно политическо съгласие, държавният глава очаква изпълнение на взетите решения, а не излишно политизиране в предизборна обстановка", се казва в съобщението.

В него се припомня също, че на 27 април 2015 г. президентът е свикал КСНС по проблемите и перспективите пред българските Въоръжени сили. На заседанието е постигнато широко политическото съгласие, с изключение на БСП и „Атака“, които не подкрепиха решенията: внасяне в Народното събрание на „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“, на чиято основа да бъде разработен „План за развитие на Въоръжените сили на Република България“. 

На второ място, има решение за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината.

Тогава беше решено също инвестициите в отбранителни способности да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата.

Към днешна дата „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“ е приета от Министерския съвет и президентът очаква в най-скоро време да бъде внесена за разглеждане и приемане от парламента. Държавният глава апелира към правителството и Народното събрание в планирането и приемането на бюджет 2016 да бъде изпълнено решението на КСНС за ненамаляване на бюджета за отбраната като процент от БВП спрямо бюджет 2014 г., т.е. минимум 1.33% от БВП за отбрана за 2016 г. Президентът очаква да бъде спазено и решението на КСНС, че бъдещите инвестиции в отбранителните способности трябва да отговарят на стандартите на НАТО, се казва в съобщението.

Според президента партиите трябва да се въздържат от "излишното политиканстване по отношение на армията и сектор "сигурност", като бъдат спазени решенията на КСНС. "Държавният глава настоява армията да не се използва за предизборни цели и да бъде оставена спокойно да планира и повишава бойните си способности, като й се осигури съответният ресурс за това, на база на взетите решения на КСНС", се казва още в съобщението.

Президентът приканва също политическите сили да се концентрират върху смислени и работещи предизборни послания, да поемат ясни ангажименти към гражданите и да работят за изпълнението на дадените обещания. "Държавният глава, по своя преценка, ще проведе разговори с представители на парламентарно представени политически сили. Както и досега, държавният глава няма да допусне излишно политизиране на най-висшия орган по сигурността в страната, какъвто е КСНС, още повече в предизборна обстановка", завършва още съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!