"Правителството е на път да предизвика паника с неадекватните си изказвания за бежанците"

OFFNews 25 септември 2015 в 13:04 2913 1

В момент, в който цяла Европа се тресе от проблемите с бежанците, когато съгражданите ни са основателно притеснени, българското правителство се държи неадекватно и е на път да предизвика паника.

Това се казва в декларация на групата на "БСП лява България" в парламента. 

"Вчера се случи нещо недопустимо, цялото българско общество беше изправено на нокти и подложено на стрес заради некомпетентните, неразбираеми и разнопосочни изявления на българските власти", каза от парламентарната трибуна заместник-председателят на групата Атанас Мерджанов.

Според социалистите страната има нужда от единна позиция и за това е необходимо да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Свикване на КСНС поискаха и от "Атака".

Атанас Мерджанов припомни, че вече са предожили на президента да свика Съвета. "Президентът ни отговори надменно, че такъв съвет вече се е състоял през 2013 г. и вече сме имали позиция по въпроса", каза Мерджанов.

"Ако сме имали позиция, защо само преди месец отговорните фактори от Бойко Борисов до г-жа Бъчварова през вицепремиера Кунева твърдяха, че няма страшно - България е остров на стабилност, попита Мерджанов. Месец по-късно Борисов заявява, че има опасност у нас да дойдат милиони", добави той.

"Това са два примера за абсолютно безотговорно поведение на тези, които са призвани да преведат страната през кризата", коментира Мерджанов. Според него трябва хладнокръвно да се изследва ситуацията, тя да се представи на българските граждани и на европейските партньори и ясно да се обясни какво нашата държава смята да прави.

"БСП лява България" е готова да съдейства за изработването, приемането и отстояването на национално отговорна политика, но категорично се противопоставя на разбирането, че нечии големи началници ще решават проблемите вместо нас, заяви Атанас Мерджанов. Видяхме отношението на тези началници - Ангела Меркел едва вчера научи, че България граничи с Турция и ни определи статут на гореща точка, коментира той. По думите му така България се е превърнала от остров на стабилност в гореща точка.

"Бил ли помолил Борисов за този статут или не - не се разбра, а и вече не е от значение. Българският парламент и общество свикнаха вече да научават тези подробности от чужбина. Пентагонът ни съобщава колко танка има на наша територия, а Меркел - колко гореща точка сме. Това е неприемливо. Ние имаме ли правителство или нямаме", коментира заместник-председателят на ПГ на "БСП лява България".

Той съобщи, че са внесли в деловодството на Народното събрание проекторешение за свикване на КСНС. Изпълнете тези наши искания и можете да разчитате на нашата подкрепа, отхвърлете ги и ще носите отговорност, твърде тежка за хлабавата конструкция на многоъгълната ви коалиция, добави Мерджанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови