Местан поиска КСНС заради кризата в Сирия

Симона Костадинова 01 октомври 2015 в 10:56 2691 1

ДПС иска президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради ситуацията в Сирия и бежанката криза.

Това заяви лидерът на партията Лютви Местан в декларация от парламентарната трибуна.

"В момента породената от действията на сирийския диктатор Башар Асад и от зверствата на нелегитимното образувание "Ислямска държава" бежанска криза подминава България, но това докога ще продължи? Надявам се, че никой в тази зала и никой в България не е толкова наивен да си представи, че страна ни може да остане остров на сигурността", каза той.

Местан обясни, че в създалата се ситуация България трябва да има много ясна позиция, с която българските представители да участват на срещите на върха в Брюксел. По думите му защитата на интереса на ЕС не е отговорност само на "началниците от Брюксел", а отговорност на всяка държава. 

Според него най-адекватният отговор на бежанската криза е разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез разширяване на самия съюз в посока на Западните Балкани и Югоизточна Европа.

"Западните Балкани извън ЕС генерират повече несигурност и заплахи, отколкото ако станат част от него", заяви лидерът на ДПС. 

"Динамиката на геополитическите процеси е такава, че светът се променя не с дни, а с часове. Изправени сме пред може би най-тежката геополитическа криза през последните десетилетия", заяви Местан.

Според него срещата на върха в Ню Йорк показа, че е невъзможно да се постигне обща позиция в рамките на Съвета за сигурност на ООН по кризите в Близкия Изток и в Украйна. По думите му е очевидно, че президентът на САЩ Барак Обама и този на Русия Владимир Путин имат различни позиции за това как може да бъде решен проблема с Ислямска държава и в тази ситуация е важно да се защити интересът на Европейския съюз. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews