Шефът на ВВС подаде оставка

Юлиан Христов 01 октомври 2015 в 11:22 11668 15

Шефът на ВВС подаде оставка заради несъгласие с министъра на отбраната

Командирът на Военно-въздушните сили генерал-майор Румен Радев е подал оставка, научи OFFNews. Засега от Министерството на отбраната не потвърждават информацията официално. 

Генералът е депозирал рапорта си за напускане си в Министерството на отбраната тази сутрин. По първоначална информация мотивите са заради непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация. 

Както OFFNews писа, състоянието на бойната авиация е плачевно и има реална опасност от инциденти с бойни самолети при изпълнение на полети. 

По информация на специализирания сайт otbrana.com генералът е отклонил предложенията на представители на военното министерство и Щаба на отбраната да изтегли рапорта си. 

Не съм запознат с мотивите на ген. Радев, това не ни изненадва с оглед на случващото се в Българската армия и в частност с военно-въздушните сили на Българската армия, коментира пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на „БСП лява България” Атанас Мерджанов. 

Според него оставката е свързана с изненадващото внасяне на промени в закона за отбраната, с които се дава възможност на чужди изтребители да охраняват въздушното просранство на страната. 

„След това злощастно и злополучно вчерашно информационно събитие, което ни поднесоха от МО, без знанието на министър-председателя, очевидно е, че не можем да очакваме смислени и отговорни действия”, подчерта Мерджанов.

По думите му политическото ръководство на Министерството на отбраната няма никаква яснота за това как да подкрепи и развива ВВС. 

По-рано днес от левицата поискаха оставката на военния министър. Очаква се това искане да бъде обсъдено и в АБВ, където имало нагласи за искане на рокади в МО. "Чувал съм,че нашето ръководство в лицето на председателя и заместниците му отдавна са заявявали искане на такава оставка”, каза ген. Михо Михов, който е бивш командир на ВВС.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!