Прекроиха правилника така, че ''Възраждане'' да не оглавяват комисията за службите (обновена)

Ружа Райчева 24 януари 2024 в 13:30 5039 1

Николай Дренчев трябваше да оглави комисията за контрол над службите

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Дренчев трябваше да оглави комисията за контрол над службите

Парламентарната комисия по правни въпроси промени правилника за работата на Народното събрание така, че "Възраждане" да не получават ротационно председателско място в комисията за контрол над службите. 

С настъпването на новата парламентарна сесия комисията за службите бе оглавена от секретаря на партия "Възраждане" - Николай Дренчев.

Днес на извънредна среща на правната комисия по време на пленарното заседание депутатите спешно приеха промени в правилника за разпределението на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

Лидерът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски миналата седмица даде заявка за промяна на правилника, защото е "недопустимо проруска партия" да оглави комисията за службите

Още в понеделник лидерите на управляващото мнозинство в парламента Бойко Борисов, Кирил Петков, Пеевски и Атанас Атанасов внесоха предложение, с което искат комисията за службите да спре да бъде ротационна. Само комисията по конституционни въпроси да се формира на паритетен принцип, предлагат те. 

Днес по време на обсъждането за промените в правилника в правната комисия депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че вносителите трябва да си преработят мотивите.

"И аз съм засегнат от тях. Няма да изтърпя някой да мотивира едни промени в правилника с откровени лъжи. Затова мисля, че трябва да се преработят”, каза той.

Бойко Рашков доскоро бе председател на комисията по службите. Рашков се възмути, че в доклада за промяната на правилника пише, че комисията не е заседавала редовно. "Няма случай, в който да не сме заседавали, нито да не е написан съответният доклад", каза той. 

Рашков върна Атанасова да учи право и нарече сглобката ОПГ - организирана политическа група, начело с Борисов

Бившият вътрешен министър добави, че няма да подкрепи законопроекта, тъй като той на практика не е мотивиран. 

Николай Дренчев взе думата и посочи, че в мотивите на законопроекта пише, че ротацията сменя политиката на комисията. Той заяви, че това не е така и че когато е поел ръководния пост, е говорил с предишните двама председатели - Даниел Митов и Бойко Рашков, за да консултира работата на комисията. 

Дренчев каза още, че това решение най-вече се дължи на обиденото его на Пеевски, който е бил засегнат по време на скандала си с Костадин Костадинов в пленарната зала. 

За решението гласуваха 11 депутати, шест бяха против (Рашков включително), въздържали се нямаше. 

ИТН искат повече места в комисиите, отказаха им

Правната комисия обсъди и поправка в правилника, внесена от партията на Слави Трифонов. "Има такъв народ" предлагат депутатите от малки парламентарни групи, като тяхната, да могат да участват не в две, а в по три парламентарни комисии.

Според настоящите разпоредби всеки депутат може да участва в до две комисии. Заради тази разпоредба в някои от тях ИТН не излъчи представители, тъй като в групата има 11 души, а постоянните комисии са 26.

Предложението на ИТН бе отхвърлено с  5 гласа "за", 2 "против" и 9 "въздържали се".

Няколко часа по-късно след дълъг дебат в пленарната зала депутатите окончателно прекроиха правилника за работата на Народното събрание за комисиите и отхвърлиха предложението на ИТН. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки