''Възраждане'' ротационно оглави комисията за службите, ДПС и ПП-ДБ се възпротивиха, ще променят правилника

Ружа Райчева 19 януари 2024 в 14:50 1134 0

Парламентарната група на Възраждане в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Парламентарната група на Възраждане в пленарната зала

Партия "Възраждане" пое ротационното председателство на комисията за службите в парламента. Срещу това се обявиха от ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България". 

С началото на новата парламентарна сесия дойде време Николай Дренчев от "Възраждане" ротационно да оглави комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства. Това обаче не се хареса на ДПС и ПП-ДБ. 

Затова управляващото мнозинство ще внесе предложение за промяна на правилника на Народното събрание, така че комисията за службите да спре да бъде с ротационно председателство.

Срещу смяната на ръководството на комисията за службите пръв се обяви лидерът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той определи ситуацията за скандална. 

В кулоарите на парламента той заяви, че "проруска партия не може да заема този пост, защото това може да е риск за националната сигурност". 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков подкрепи думите му и каза, че не е редно "антиевропейска" партия, каквато според него е "Възраждане", да заема подобен пост. 

"Мисля, че когато става дума за "Възраждане" и антиевропейските им позиции, не може да се допусне да председателстват комисията за службите", каза Кирил Петков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки