Прекратиха разследването за корупция срещу Станимир Флоров

OFFNews 02 февруари 2016 в 18:36 5234 2

Бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Секретното разследване за подкуп срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, за което в последните близо 3 години прокуратурата отказваше да дава каквото и да е информация, вече е прекратено.

На 13 януари тази година наблюдаващият прокурор е преценил, че няма достатъчно доказателства за да се продължи разследването и го е прекратил. Решението на прокурора може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

Разследването срещу Флоров започна на 19 април 2013 г., след като секретни документи бяха разпратени по мейлите на няколко медии от представящ се за дългогодишен служител на службите. Започналата проверка в прокуратурата установи, че сканираните и изпратени документи са идентични с оперативните дела срещу Станимир Флоров, които бяха изискани от МВР.

Тогава от прокуратурата съобщиха, че от съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършеното от Станимир Флоров престъпление - подкуп в особено големи размери. 

Покрай разследването срещу Флоров бяха открити данни за това, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е отказал да разпише одобрено от съд прилагане на СРС срещу антимафиот от Велико Търново, което доведе до второто обвинение срещу бившия вътрешен министър, завършило преди дни с оправдателна присъда.

Станимир Флоров беше посочен и за режисьор на скандала с Мишо Бирата, при който бяха публикувани записи от подслушани разговори между премиера Бойко Борисов и директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов с указания за митническа проверка в бирената фабрика на Михаил Михов.

Въпреки течащото разследване Флоров успя да се пенсионира от системата на МВР без проблеми и с полагащите се за това обезщетения.

В първите месеци от управлението на кабинета "Борисов" 2 името на Флоров отново излезе на дневен ред след неочакваното предложение на министъра на транспорта Ивайло Московски той да бъде назначен за ръководител на Държавната агенция "Автомобилна администрация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!