Корупцията у нас е по-голяма, отколкото в Руанда, Гана, Сенегал и дори Македония

Владимир Йончев Последна промяна на 27 януари 2016 в 18:43 11928 17

България трайно заседна в блатото на корупцията, показва Индекса за възприятие на корупцията за 2015. Ежегодното изследване се провежда от "Прозрачност без граници" (Transparancy International).

България дели 69-то място заедно с Ямайка по корупция от 167 държави.

Пред нас са такива бастиони на честността като Руанда, Гана, Лесото, Сенегал и дори раздираната от скандали Македония.

Точно зад нас е Салвадор, който от десетилетия е в гражданска война.

Индексът на корупцията в България е 41, като най-благоприятният показател е 100, а най-лошият 0.

Миналата година България е имала индекс 43 - т.е. положението се е влошило в сравнение с миналата година. През 2012-та и 2013-та г. индексът пак е бил 41, колкото и сега.

Най-малък е проблемът с корупцията в скандинавските страни, които оглавяват класацията с най-добър индекс. Най-лош индекс и съответно най-голяма корупция Сомалия, Северна Корея, Афганистан и Судан. Нашият индекс е доста по-близък до тях, отколкото до скандинавските страни.

България трайно се установява на опашката на Европейския съюз, като разликата със средното ниво става все по-значителна. Средният индекс за ЕС е 65,36, като тази година той се подобрява във всички страни с изключение на България и Унгария. Най-близо до нас е Италия с индекс 44, а Румъния ни изпреварва все повече.

Това показва, че за борбата с корупцията е важно не толкова създаването на структури, колкото напълването им с реално съдържание, намирането на хора, които имат желанието и силите за борба с корупцията, каза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

В България вече има повече корупция отколкото средното на Балканите, каза Ваня Кашукеева, представяйки разрезите на изследването. От 4-то България се смъкнала на 7-мо място на Балканите, като зад нас са само Сърбия, Босна, Албания и Косово.

Големият проблем, заради който получаваме най-ниските индекси, е противодействието на корупцията. В графата "санкциониране на лица, заемащи висши държавни длъжности" имаме индекс 0,33 при 0,68 средно за ЕС.

Ясно е, че само със законотворчески мерки няма да има напредък. Ние сме лидер по брой на органите за борба с корупцията, но наблюдаваме пълна липса на воля за правоприлагане на антикорупционни мерки, коментира Петьо Славов от "Прозрачност без граници".

По повод мониторинговия доклад на Европейската комисия за България, публикуван днес, политологът Огнян Минчев коментира, че българските политици са отиграли до съвършенство как да замазват такива доклади.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2016 в 18:46

По документи сигурно още се водя в Гана, нищо че я напуснах преди 2 год с лодка срещу скромен рушвет за властите, понеже в Неделя не работели службите им.

Не се хваля, а пояснявам колко корумпирана е Гана в сравнение с Отечеството..

02.02 2016 в 04:07

Не съм го казал аз:
КОРУПЦИЯТА Е КРЪВТА НА КАПИТАЛИЗМА.

28.01 2016 в 14:49

OffNews бихте ли обяснили на по-глупавите от нас за коя точно гражданска война в Ел Салвадор става дума? Първо, държавата се казва ЕЛ Салвадор, не просто Салвадор, и второ - въпросната война е от 1979 до 1992, дори България участва чрез намесата на Куба. Може би имате предвид сериозните проблеми с наркокартели, които от години са факт в региона, но това определено не е гражданска война. Жестока аматьорщина, не мога да разбера как може такива глупости да не се проверяват, нямате ли редактори?

Още простотия:

"Пред нас са такива бастиони на честността като Руанда, Гана, Лесото, Сенегал" - леко расистки тонове и честно казано колко от вас са били в тези държави, че така ще лепите етикети? Ако някой още не е разбрал - по цял свят България, Румъния, Хърватска са имената, за които хората се сещат като чуят 'корупция', не Руанда или Лесото.

OffNews вземете наемете поне 1 (ЕДИН) кадърен журналист, ако не можете да намерите такъв, тогава направо закривайте, защото описаното от мен по-горе е СРАМОТА.

28.01 2016 в 09:35

ДОБРЕ ДЕ, НЕКА ВИ ПИТАМ, "О, НЕРАЗУМНИ УРОДИ, НАРИЧАЩИ СЕ БЪЛГАРИ" - КВО ПРАЙМЕ НИЕ ПО ВЪПРОСА???

28.01 2016 в 09:31

"Новия морал" споменавате ли се все още, или се забрави преди края на съдбоносната и преломна 2009г?

28.01 2016 в 09:27

Тука корупцията си е част от манталитета. И докато това е така ще си бъдем това което сме - плъхове. И не обвинявам само държавата за това, всеки от нас носи отговорност и знае как се случват нещата. Толкова е зле положението, че повечето хора си мълчат за някои схеми защото ако си отворят устата ще бъде глас в пустиня. Всеки иска справедливост, но не и да почва от самият него.

27.01 2016 в 21:55

органите за борба с корупцията

СА НАЙ–КОРУМПИРАНИ


П А Р А Д О К С ! ! !

27.01 2016 в 21:31

Ех ако можехме и на футбол да ги изпреварим тези държави

27.01 2016 в 20:46

Статистиката е ТОЧНА НАУКА, включително тази за евентуални КОРУПЦИОННИ ПРАКТИКИ. Работи се с ТОЧНИ ЧИСЛА, а не с емоции и интервюиране на "граждани".

Примерно статистики от разкрити корупционни практики, осъдени за корупция, обеми на корупционни сделки, и т.н. Иначе какво мисли лицето Х, Y или Z за корупцията няма никво значение. Всеки може да мисли и говири всичко. Това е несериозно, това не е наука. ФАКТИ ТРЯБВАТ. А тук такива просто липсват. Въз основа на какви точно изследвания е направена тази статистика? Никъде не пише.

Поредната спекулация и СТЪКМИСТИКА. Омерзен съм.

27.01 2016 в 20:37

До 06. На мен ми е чудно ако направиш допитване в един западняшки град от 5-6 млн. и в няколко български, какво ще кажат гражданите за корупцията, която ги заобикаля? ...Майтап, знам какво ще кажат. ;)