Quantcast

Плевнелиев: Партиите носят отговорност за провеждането на свободни и честни избори

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2014 в 15:01 2120 3

Росен Плевнелиев.
Росен Плевнелиев.

„Служебното правителство работи за произвеждането на свободни и честни избори, но не по-малка отговорност за прозрачността на изборния процес носят политическите партии, които се борят за доверието на българските граждани“, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

ПАСЕ ще бъде сред наблюдателите на предсрочните парламентарни избори у нас на 5 октомври.

Държавният глава подчерта, че със своето поведение в предизборната кампания, политическите сили оказват силно влияние върху обществените настроения. „За България е особено важно да преодолее крайното противопоставяне и междуличностната конфронтация между партийните лидери през последните две години. Това може да бъде постигнато само чрез съгласие по важните за обществото реформи в сферата на енергетиката, здравеопазването и пенсионната реформа и само така можем да очакваме стабилност и висок икономически растеж“, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът запозна представителите на ПАСЕ с предприетите мерки за гарантиране на честността на изборния процес. „Постигнати са конкретни резултати и вече бяха задържани лица, уличени в опити за купуване на гласове“, посочи държавният глава.

Правото на участие на българските граждани в изборния процес, независимо от това дали живеят в страната или в чужбина е гарантирано от Конституцията, и ще бъде уважено, отбеляза още президентът. За първи път след демократичните промени ще бъдат открити толкова много избирателни секции в чужбина – 428, в 59 страни, в отговор на заявеното желание за участие в изборите от сънародниците ни зад граница.

Росен Плевнелиев благодари за доброто сътрудничество на България с ПАСЕ през изминалите две десетилетия. „Не крием проблемите си, истинските приятели винаги помагат за решаването им, казват истината и са готови да признаят постигнатите резултати“, отбеляза президентът.

По време на срещата представителите на ПАСЕ отправиха към държавния глава редица въпроси, свързани със състоянието на банковата система в България, възможностите на етническите малцинства да участват в изборния процес, перспективите за подобряване на Изборния кодекс и други.

Пред делегатите на ПАСЕ министър-председателят Георги Близнашки заяви, че преди кабинетът да изпълни основната си задача да гарантира честни и свободни избори, е необходимо да бъдат положени усилия за стабилизация на основни обществени системи. „Само така можем да бъде сигурни, че изборите ще преминат спокойно и ще имаме легитимен резултат, който ще бъде признат от всички“, коментира премиерът. Той допълни, че в момента обстановката е спокойна, а администрацията и органите на реда са напълно мобилизирани за превенция на изборните престъпления.

Проф. Близнашки припомни и призива си към политическите партии да се въздържат от употреба на език на омразата и да водят предизборната си кампания с аргументи. „Искаме да накараме партиите да се придържат към правилата“, каза премиерът и подчерта, че служебното правителство ще запази дистанция по отношение на участниците в кампанията и няма да допусне да бъде въвлечено в политически сблъсъци.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.09 2014 в 00:32

Ако беше малко по-симпатичен щеше да напомня на мистър Бийн, но той, уви, не е ...

18.09 2014 в 16:31

Що се хили толкова НЕПРИЯТНО и ИЗКУСТВЕНО плевела?

18.09 2014 в 15:16

https://twitter.com/wemakesitesnet/status/511870953744527360