Росен Плевнелиев: България подкрепя създаването на Европейски енергиен съюз

OFFNews 03 юни 2014 в 18:20 2668 4

„България подкрепя идеята на Полша за създаването на Европейски енергиен съюз и ще продължи да работи за диверсификация и свързаност на енергийната инфраструктура в Европа“, заяви пред журналисти във Варшава президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че през следващите години страната ни трябва да завърши изграждането на интерконекторните връзки, чрез които да се свърже със съседните държави.

Сред въпросите, които ще се обсъждат на срещите в полската столица е и темата за обща европейска ценова политика, която ще даде възможност ЕС да преговаря като общност за цената на газта.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че идеята на Полша за създаването на Европейски енергиен съюз се посреща с одобрение и от други европейски държави, включително и от България. „Ние сме длъжни да използваме тази подадена ръка, за да отговорим на очакванията на гражданите за енергийна диверсификация, за да не зависим от една тръба и от един доставчик. Това е предпоставка и за повече инвестиции и работни места“, отбеляза още държавният глава.

В отговор на въпрос относно стартиралата от ЕК процедура по проекта „Южен поток“ президентът изрази очакването си кабинетът да докаже с действията си, че България знае как да изпълнява големи инфраструктурни проекти в Европа, в съответствие с европейските правила. Държавният глава призова за прозрачност по отношение на проекта „Южен поток“, който да бъде реализиран „чрез правилата на ЕС, а не в някаква измислена, виртуална среда на мътилка и неясноти“.

„Българският народ има право да знае, когато се харчат неговите милиарди, защото това са пари на кредит – какви са таксите, за какъв период ще се изплати този проект, синхронизиран ли е с европейското законодателство или не, колко пари ще струва, спазена ли е процедурата за избор на изпълнител - това са основополагащи аспекти“, подчерта президентът.

Държавният глава изрази притеснението си, че заради липсата на доверие и на експертност да бъде направен един проект по правилата, България е пред опасност от спиране на средства от европейските фондове. „Толкова ли е трудно достойно и честно, по европейски да се изпълни един голям инфраструктурен проект и правителството трябва много сериозно да се замисли и няма още много време“, коментира още президентът Плевнелиев.

По-късно днес държавният глава ще присъства на връчването на първата награда „Солидарност“, която е присъдена на лидера на кримските татари Мустафа Джемилев.

През втория ден от работното си посещение във Варшава Росен Плевнелиев ще участва в тържествената церемония, с която ще бъде отбелязана 25-та годишнината от политическите промени в Полша и в държавите от Централна и Източна Европа.

Президентът ще вземе участие и в работна среща, на която ще бъдат обсъдени въпросите свързани с кризата в Украйна, енергийната и европейската сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови