Плевнелиев: Не познавам по-добър шеф на митниците от Танов

Ивайло Анев 27 август 2014 в 13:17 3019 20

Снимка Ивайло Анев

Росен Плевнелиев.

"Ще ви кажа, че не познавам по-добър директор на Агенция „Митници" в цялата история на демократичния преход до сега. Шеф, който да е събрал повече пари от него", това каза днес президентът Росен Плевнелиев, в опит да защити назначението на Ваньо Танов за шеф на митниците.

По думите на държавния глава в един труден момент за нацията, когато приходите са на дъното, а бюджетът "изначално е сгрешен нарочно", когато митниците са неефективни - ако му посочат по-достойна кандидатура, с удоволствие би я приел.

Според него става въпрос за спешни мерки за стабилизиране на пробития бюджет и пробитите приходи, "които така или иначе чрез една актуализация на бюджета ще бъдат ревизирани".

Служебното правителство е на България, обяви президентът, запитан дали то не е продукт на ГЕРБ, каквито критики се отправят напоследък. "Това е едно правителство с амбициите не само да правим избори и нищо друго, а да спазва законите в държавата, които казват, че то е нормално правителство с пълни функции, с изключение на това,че няма законодателна инициатива", допълни Плевнелиев.

По думите му обикновено статистиката показва, че правителствата са преназначавали десетки хиляди служители в стохилядната българска администрация. А кабинетът "Близнашки" щял да назначи не повече от няколкостотин - нищожен процент на фона на всичко останало.

За мен това е доказателство, че служебното правителство действа експертно и надпартийно, подчерта Плевнелиев.

Той заяви още, че се радва, че стратегията за НАТО  е излязла на бял свят.

"Благодаря на тези, които по достоен начин стартираха публичния дебат в страната за това какво ние искаме да постигнем като член на НАТО и как виждаме сигурността по света", коментира още Плевнелиев.

Правителството тепърва предстои да свърши своята част от работата, като тази работна версия се приеме от Съвета по сигурност към Министерски съвет, със сигурност МО тепърва ще работи с дебати по тази версия, смята президентът.

Държавният глава допълни, че не е чел стратегията, но няма против начина, по който е било постъпено. "Политическите оценки са взети изцяло от официалната позиция на НАТО и на главния секретар. Съветвам българските политици да прочетат внимателно какво е казал генералният секретар на НАТО, оценката му не се различава от написаното от родните експерти, апелира държавният глава", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!