Плевнелиев не обмисля вето за новия заем

OFFNews 25 февруари 2015 в 21:47 1905 7

Росен Плевнелиев

Не обмислям вето за новия заем. Тази ситуация няма нищо общо с решението за връщане на бюджета на правителството на Пламен Орешарски.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на връчването на годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на лидерите.

По времето на кабинета „Орешарски“ аз върнах с аргументи един бюджет, който трябва да бъде извънредно ревизиран в средата на годината. Тогава обясних, че управляващите се опитват да увеличат изкуствено приходите и по този начин отварят дупка за дефицит и се оказах прав, коментира Плевнелиев.

Искам ясно да заявя, че от днешното решение на парламента не следва директно да бъдат изтеглени милиарди. В бюджета за 2015 г. е посочено какъв е лимитът за теглене на дълг и той ще бъде спазен. Това важи и за бюджетите през 2016 и 2017 г., подчерта президентът.

Изпитвам задоволство след финала на днешния дълъг парламентарен ден, защото обобщителните думи на представителите на различни партии показаха, че те осъзнават колко е важно дебатът да бъде национално отговорен, а не да се политизира излишно, подчерта Плевнелиев.

През последните 4 месеца сме свидетели на промяна. Тя е за добро. Излишното и безпринципно политическо противопоставяне като че ли отстъпва място на по-качествен дебат в парламента, допълни Плевнелиев.

По време на дебатите в парламента преди гласуването на ратифицирането на новия заем депутатите почти стигнаха до бой. В крайна сметка ратифицирането на нновия дълг беше гласувано на първо и второ четене и беше прието с гласовете на ГЕРБ, РБ, ДПС, АБВ и БДЦ.

От БСП призоваха Плевнелиев да наложи вето върху ратификацията, като заплашиха в противен случай да се обърнат към Конституционния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови