Дългът мина с гласовете на ДПС и АБВ

OFFNwes Последна промяна на 25 февруари 2015 в 14:17 9696 63

Снимка Ивайло Анев

Резултатите от гласуването

Ратификацията за нов дълг от 8 млрд. евро мина на първо и второ четене в парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, БДЦ и АБВ.

Изненадващо в последния момент ДПС и АБВ решиха да подкрепят дълга. Депутатите от Патриотичния фронт гласува предимно "въздържал се".

При гласуването на първо четене законопроектът беше подкрепен от 161 депутати. От РБ един - Радан Кънев, гласува против и поиска изявление след отрицателен вот, но председателката Цецка Цачева му напомни, че миналата седмица се е изказвал и сега няма право на подобно изказване. 

По предложение на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова ратификацията се гласува и на второ четене днес (обикновено така се прави с всички подобни документи, защото те се водят договор, в който не могат да се правят промени).

БСП се опита да бойкотира второто гласуване. Социалистът Румен Гечев обяви, че е внесъл предложение в деловодството да бъдат изтеглени само 3.5 млрд. евро, колкото са нужни, за да се върне заема за КТБ, но не му обърнаха внимание. 

Георги Кадиев пък предложи да се запише 7 млрд. евро вместо 8 млрд. евро дълг в проекторешението предвид поетия от Горанов ангажимент да бъдат изтеглени 2 млрд. лв. по-малко. 

Цачева им обясни, че няма как да се променят числата в подписан вече договор.

Радан Кънев посочи, че парламентарната група ще подкрепи и на второ четене законопроекта. Той благодари на депутатите от ДПС и АБВ и по-специално на ДПС, защото са в опозиция. „Коректното и отговорно политическо поведение трябва да се отразява”, коментира той.

Той обясни и защо е гласувал „против” на първо четене, подчертавайки, че позицията на Реформаторския блок за подкрепа на споразумението е останала непоколебима.

„Подкрепяхме го без най-малкото колебание. Не трябва да остане в обществото и най-малкото съмнение, че нещо може да постави под въпрос парламентарното мнозинство. Това е решението, в името на което сме се обединили. Това е форматът, който е подписал много амбициозна управленска програма”, подчерта Реформаторът.

По предложение на Цветомир Михов от ГЕРБ дебатът преди гласуването на второ четене беше прекратен предсрочно.

Ратификацията на договора за дълга мина и на второ четене със 156 гласа "за", като той получи подкрепата от същите партии, които го подкрепиха и на първо четене.

Така депутатите одобориха вземането на 8 милиарда евро нов дълг, планиран от правителството за 3-годишен период (2015-2017).

Документите са три: договор за дилърство между България в качеството на емитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, HSBC Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на организатори и дилъри; договор за агентство между България и Ситибанк Н.А., клон Лондон, в качеството на фискален агент, платежен агент, агент по замяната, агент по прехвърлянето и агент за изчисляване на Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ в качеството на регистратор, платежен агент и агент по прехвърлянето и акт за поемане на задължения от България.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2015 в 06:24

Поправка: Изпуснал съм Велизар ЕнчеФ, който също влезе в блатото на "краставите жаби" и се разкряка!

26.02 2015 в 06:20

Бойко днес поясни, че "крастави жаби" са БСП и АТАКА, защото крякат и викат "оставка" когато са сами в залата на парламента.

26.02 2015 в 00:02

Как няма да мине, това са 16млрд.лв, има за всички, защо да не гласуват, да не би Те да го връщат?

25.02 2015 в 23:46

САКЪН, не споменавайте името Рамадан Кънево, че за малоумните му фенове Путин е по-виновен за загробващия заем от него

25.02 2015 в 22:01

Абе, трябваще 50 милиарда да истеглят, а когато Холандия, Испания, Гърция и всички останали държави си върнат дълговете, тогава и ние ще върнем нашия, Така се прави, затоа са богати а ние бедни, щот те не връщат, а ние сакън, да не вземаме!!!!

25.02 2015 в 21:20

Ихаааа, чврвените крастави жаби се разкрякаха...хахаха. Да ги гледаш, как се гърчат от злоба, кеф за окото:))))

Давайте другари, не спирайте...хахахаха

25.02 2015 в 19:26

Аз бях тези дни до експертите и ми беше ясно ,че ЗАЕМЪТ(а не нов ДЪЛГ),както мизерните тролнеграмотници и "иконимисти" като гумен речев и дурак баянкев го наричат ,за да надъхват червените бабички ,червенушки,нули и кънчовци ЩЕ и БЕШЕ гласуван.По-интересен е фактът ,че експертите НА ВСИЧКИ ПОЛИТ.СИЛИ са признали,че той е нужен и че СЕГА ЛИХВЕНИТЕ НИВА ГО ПРАВЯТ НАЙ-АТРАКТИВНИЯ заем в историята ни.Аз лично не съм съгласен с високата проекто лихва и с това,че финансовият комфорт може да забави реформите и поддържа слаб контрол на митниците и събирането на данъци(у нас има безумно много за нивото на икономиката ни офшорки и над 30000 РУСКИ ФИРМИ ,от които само 3-4 !!!!! плащат символични маеми.(Имам молба към ред и кънчо да помогнат на НАП да ги вкарат в ред или в затвора,защото развращават икономическия климат и плащат на 5-та колона;а разбирам,че те са патрЕоти!).И едно положително вътрешно съмнение(по скоро надежда),че макар и по повод изборите,ако наистина се открият финансови възможности ще се подпомогне СРЕДНИЯТ И ДРЕБЕН БИЗНЕС-той е опората на обществото.А не да се раздават пари за къркане като в расия или за чупене на чинии ,като в Гърция.А най-важният позитив е вече налагащата се практика по важни дела да има консенсус.Бсп съм ги игнорирал ,те са вредни и отровни човекоподобни.И никой да не обижда никого от малцинствата и те са хора.Гадни са елитите им,които ги манипулират.Да се почерпим по ракия за добро.

25.02 2015 в 18:53

За подмишниците ли?

25.02 2015 в 18:47

не бъди дребнав

25.02 2015 в 18:29

стига с тия финикийски знаци бе-е-е-ееееее!
елементарен!
времето на тези хартийки отдавна отмина.
живота отдавна е станал само поредица от цифри - в нои, в нап, в кат, в банката, в картата, в плей-клуба... НАВСЯКЪДЕ!
вече и бЕло можеш да си поръчаш по интернет и да платиш с карта!
демоде си.
остава да кажеш че обичаш и катеричики-рунтавелки, с тримесечна брада и космати подмишници.
:))))))))))