БСП поиска Плевнелиев да наложи вето върху заема

Ивайло Анев 25 февруари 2015 в 16:17 2281 4

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Народното събрание одобри окончателно след две гласувания ратификацията за тегленето на нов дълг в размер 8 млрд. евро.

БСП призова президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху приетата от парламента ратификация за нов дълг от 8 млрд. евро.

„Имате основание да наложите вето върху този срамен и позорен заем. Направете го, защото в него няма икономически растеж и яснота. Ако не го направите, ще се обърнем към Конституционния съд“, предупреди Мая Манолова от БСП.

Заканата ѝ дойде, след като парламентът прие окончателно ратификацията. На второ четене тя беше подкрепена от 159 депутати от ГЕРБ, РБ, ДПС и АБВ, „против“ гласуваха 48 от БСП и „Атака“, а 11 от ПФ „се въздържаха“.

Манолова обвини АБВ и ДПС, че са се продали, след като по-рано днес рязко смениха позицията си и въпреки заявката, че няма да подкрепят заема, го одобриха заради обещанието на финансовия министър Владислав Горанов, че поне 2 милиарда лева от заема няма да се харчат.

„Емисията на депутатите се оказа много евтина. Накрая бяхме свидетели как се купиха цели парламентарни групи - ДПС и АБВ. На фона на този срамен пазарлък хората ще запомнят лицата ви, а ние ще се постараем да запомнят имената на тези, които гласуваха за този срамен дълг“, закани се тя.

Изказването на Манолова бе съпътствано със скандирания „оставка” от страна на БСП, чиито народни представители развяха и лозунги като „Не обричайте децата”, „Не на дълга” и „Оставка”.

Малко по-късно в кулоарите на парламента за вето призова и председателят на левицата Михаил Миков. "Президентът, ако уважава Конституцията и я спазва, трябва да наложи вето", категоричен беше той. 

„Първо ще се опитаме да ангажираме президента да спазва конституцията и да наложи вето, а след това ще стигнем и до Конституционния съд, разбира се, при условие че има народни представители, които се противопоставят на това противоконституционно приемане на закона за ратификация“, каза още Михаил Миков.

Според него аргументите на министъра на финансите Владислав Горанов, че може да се справи с 2 млрд. по-малко от посоченото в договора, са били само алиби за подкрепа от АБВ и ДПС, които изненадващо промениха позициите си в минутите преди гласуването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews