Quantcast

Пламен Георгиев: Всичко съм обяснил за терасата. Точка по въпроса!

Шефът на КПКОНПИ е убеден: атакуват го олигарси, а медиите ги обслужват. Георгиев вече е с охрана на НСО и твърди, че е получил 'официална' заплаха

Александра Маркарян Последна промяна на 02 април 2019 в 12:17 7444 10

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев и новоназначената му охрана от НСО

Пламен Георгиев отказа да даде обяснение пред медиите за разположената на 186 м2 тераса на покрива в тризонета в кв. "Гео Милев", която първо не декларира, от която после се отрече, а накрая се оказа част от негова ипотека. Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) смята, че е жертва на атака от олигарси, които медиите обслужват. Не само това - г-н Георгиев вече е придружаван от охрана от НСО, което обяснява с "официално" получена заплаха, след която били започнали медийните атаки.

Какво каза той пред журналистите преди началото на форум за етиката в администрацията, където той сподели опита си? Вижте отговорите му и за терасата му, и за проверките на апартаментите на Цветан Цветанов и останалите новодомци във властта.

Единственият човек, който си публикува нотариалните актове и вие можете да се запознаете с тях, съм аз. Повече с тези компроматни глупости аз няма да се занимавам. Очевидно е, че това е абсолютна компроматна атака и тази компроматна атака, между другото, се вижда и кой я прави. То е очевидно.

Кой?

Вие сами може да си отговорите.

Не, не можем.

Ето, аз мога да ви отговоря: има хора с медии, олигарси, на които ние запорирахме и внесохме искане за отнемане на имущество. Хора, които притежават медии. Хора, които също така имат 198 милиона причини да водят срещу нас компроматна война. Хора, които на двайсет и няколко години са...

Във Вашите документи има разминавания...

Няма никакво разминаване, напротив - всичко е обяснено и ясно, съжалявам и за вас, медиите, които по някакъв начин се опитвате да се поставяте в услуга на тези хора, но нещата са ясни. Има хора, пак повтарям, които на двайсет и няколко години, в едни смутни времена са придобили първия си милион. За съжаление, незаконно. Ние това нещо...

Бихте ли ни обяснили за терасата? Разбрахме: всичко е насочено срещу вас.

Нека, нека се спрем. Има други хора, които също така, освен тях, незаконно са придобили милиарди. Всички тези хора се борят срещу мен персонално и срещу Комисията, защото не им харесва това, което се случва. Това, което се случва през последните години в България...

Оборете ги.

Оборил съм ги, дал съм, всичко е обяснено в моята позиция пред медиите. Точка по въпроса. Аз няма да се обяснявам пред хора... Нека тези хора, които имат незаконни средства, те да се обясняват, не аз. Така че това е моето обяснение по този въпрос.

Сега, ако имате някакви наистина професионални и сериозни въпроси... разбирам и вашата позиция – вие сте зависими...

Въпросът не се чува.

Да, чудесен въпрос. Защо досега никой не подава сигнал да ми се направи проверка? Твърдят се какви ли не глупости. Нека се подаде сигнал до прокуратурата. Нека да се подаде сигнал до парламента, нека се подаде до нашата комисия. Има хиляди органи, които могат да проверят.

Кой от Вашата комисия може да провери Вас?

Е как кой – цялата комисия, пет души комисия могат да ме проверят.

Те са Ваши подчинени!

Кой ми е подчинен? Никой не ми е подчинен! Много ви моля! Ето това е – продължавате да следвате една линия, за да можете да вадите някакви компромати. А всъщност простичка е истината. Тези хора не им харесва. Оцени се от международните партньори, оцени се от Европейската комисия в докладите, че България вече има ефективна борба с корупцията...

Ако тази тераса не е Ваша, защо е в ипотеката – парите, които Вие сте взели?

... Ако, ако тази ефективна борба с корупцията не се харесва на някой, това е техен проблем. Нито ще ме разколебаят, нито ще ме отклонят, нито вие може да им помогнете да си вдигат теми, които няма.

Твърдите, че ги обслужваме, така ли?

Да, абсолютно, да, интереси, да, на някого.

Абсолютно всички...

Не, не всички – напротив, има много коректни медии, които публикуваха моята позиция и които казаха нещата такива, каквито са.

Всички публикуваха Вашата позиция.

Не, напротив. Извадки от моята позиция се дадоха. Ето, в bTV – извадки, съвсем целенасочено от моята позиция. Така че давайте, ако имате, други въпроси по работа.

Всичко е обяснено. Точка по въпроса!

Господин Георгиев, как ще проверявате тези хора, които казвате, че ви атакуват, безпристрастно?

Абсолютно безпристрастно. Аз съм излезнал единствено с публична позиция и Ви казвам: атаките срещу мен идват от един и същи център – олигарсите, които са недоволни от това, че има борба с корупцията. Това е, факт. Има (за) три милиарда (лева) искове внесени. Вие к’во очаквате, че всичко щеше да бъде безпроблемно, че тези хора ще седят и ще са доволни те са недоволни!

Ако нямаше разминавания в декларацията Ви, всичко щеше да е безпроблемно.

Ама няма, няма.

Кажете за тази тераса най-после!

Давайте, ако има други въпроси.

Вие единствен ли имате достъп до терасата?

Не отговаря.

Как вървят проверките на другите замесени в скандала?

Да, мога да Ви кажа как вървят проверките. В рамките на четири-пет дена сме установили, че всички сделки са изповядвани при един и същи нотариус.

Това се знае.

Това ни направи впечатление. Обаче, разбира се, не може да кажем, че има някаква конкретна връзка, защото това е нормална практика – фирмите да изповядват. Изискали сме още от 2007 г. всички сделки, които са извършени от фирма „Артекс“. Проверили сме всички техни сделки. Сега в момента анализираме да видим дали има и други лица. Знаете, че в момента текат четири проверки: проверката на бившата заместник-министърка Колева, на господин Цветан Цветанов, на господин Вежди Рашидов, на госпожа Цачева.

Установихме, че част от сделките са осъществявани от юридически лица, тоест не всички като физически лица са закупували имотите.

Господин Рашидов.

Да. Събрали сме цялата информация за фирмите. Отделно сме изискали приемането на едно решение в Народното събрание във връзка с изменение на Закона за устройството на територията. Имаме всичките обсъждания в парламентарните комисии. Обръщам внимание, това за четири-пет дена сме го свършили.

Това е общодостъпна информация.

Не, не, не е, как ще е общодостъпна информация разискванията в комисията? Моля Ви се! Това са стенографски протоколи. Моля ви, недейте да говорите неща, които не са верни. Имаме поименното гласуване, за да можем да установим всеки един как е гласувал. Изискали сме справка от Сметната палата дали има дарения на политически партии от фирма „Артекс“ и не само от фирма „Артекс“. Установили сме всички фирми на семейство Мирянови и сме изискали за всичките фирми дали тези фирми имат някаква връзка с политическите партии под формата на дарения, които и да са те.

И имат ли дарения?

Значи това е изискана информация. Все още... четири дена!

Оттам нататък сме изискали информация за всички фирми, които са осъществявали надзора върху жилищните сгради на фирма „Артекс“, отново – пълната история на тези фирми сме изискали и анализираме и там същите въпроси.

Господин Георгиев, кажете за старата проверка на г-н Цветанов.

Какво да кажа? Чакайте, чакайте! Живеем в правова държава. Вие искате от мен да коментирам едни качени неподписани документи в някакъв сайт. Тези неподписани документи в момента се анализира дали отговарят изобщо на истината. Как очаквате да се коментират някакви документи, които някой си е качил без подписи, без нищо? Това не е документ! Това е несериозно! Крайно време е в тази държава да се разбере, че трябва да се спазват правила и трябва да се коментира и да се изнасят факти, само когато наистина имаме годни доказателства!

В момента проверяваме дали това, което е изтекло в медиите, съответства на истината, дали това, което е публикувано, наистина е решение на Комисията. Дали това е едно към едно решението, което е взето от Комисията.

Колко време Ви отнема да извадите това решение, при положение, че не е от друга институция, и да видите има ли такова разминаване, или не?

Никакво време не ни отнема. Трябва просто да проверим текст по текст.

Добре. Има ли разминаване с документа, който е при Вас?

Нали това ви казвам – че това установяваме, то вчера излезе! Трябва ни време да го установим.

Вие не знаете какво сте решавали ли?

Госпожо, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество бивша и сегашната Антикорупционна комисия във всяко едно заседание има над сто точки, над сто точки! Съгласете се, че няма как да знам всяко едно решение. Да, господин Цветанов е имал проверка пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество – бивша, която е приключила. След като изнесем официално информацията, тогава ще коментирам и ще ви изясня всичко, ще седнем и ще ви разкажа всичко.

Пропуснах да кажа нещо – по проверката за тези четири лица установихме и действия на министри и зам.-министри, които също са давали в хода на изпълнение на техните служебни задължения едни становища, които ние вече сме приобщили. Така че освен тези четири лица, които проверяваме, ще бъдат викани и министри, и зам.-министри да дават обяснения във връзка с актове, които са давали по повод сградата „Златен век“, за която тече проверката.

Имате предвид зам.-министър Йовев (Валентин Йовев е зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството - бел. ред).

Не искам да казвам имена. Не, няколко са. Не е един. Имаме няколко становища. Всичко това, пак повтарям, сме установили в рамките на четири-пет дена. Така че оттук нататък каквото има, ще се дава публична информация. Благодаря ви!

Господин Георгиев, заплаха ли имате, че сте с охрана от НСО?

Първо беше заплаха, да, първо беше една заплаха, която получих съвсем официално, която от други органи беше оценена като сериозна, заради която имам охрана от НСО. След тази заплаха вече започнаха и медийните атаки, което беше напълно очаквано.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4913

10

zuljin

06.04 2019 в 09:14

Поредното МИЛИЦИОНЕРСКО СКАПАНЯЧЕ!!!
Ще гризнеш дървото нещастник, ако не сега - след време, ако не ти - потомстовото ти!!!

3527

9

chris_vicom

03.04 2019 в 06:32

Явно то

21762

7

spirit оригиналът

02.04 2019 в 17:14

Този заби в земята Цветанов по наглост и гьонсуратлък. И той, представете си, ще разследва корумпираните ни политици. Вече изобщо не е смешно обаче...
Оставка, Наглецо!!!
Ако ти си кух като гъдулка, Народът разбира...
Мирише ми на командировка в Софийския Централен Затвор… От мен един съвет: килия 213, вторият етаж, южното крило. При бай Ставри… познавам го лично… Човекът е строг! Но справедлив. Много обича майтапите.
— Първата година е трудно. После се свиква!

11406

6

Hihi1981

02.04 2019 в 16:09

Я подай оставка!И заплаха за живота няма да има,ще си имаш и чудна тераса!!!

3774

5

ЛАФЪРДИЕВ

02.04 2019 в 13:16

"Сичко съм обяснил.. Толкоз подробно и нашироко, та чак съ овъртолих кат виетнамска патица по пекински у кълчищата.."
Само що не ни обяснява, докат сичко друго УЖ обяснява - защо чл. 54 от Закона за комисийката МУ не изпълнява за тоз по чл. 6, т. 19-та..
Щото както той винаги ни обяснява - ЗАКОНА БИЛ ЕДНАКЪФ ЗА СИЧКИ..

2000

4

Александър Иванов

02.04 2019 в 13:11

На други места си вършат работата и ги хващат - https://m.24chasa.bg/novini/article/7374969?fbclid=IwAR1fAp8722QzOXlPipCabCnwM88dhbuo8dgbx59rPUwEzMxEGcnC2h2qfhg

13355

3

aviatora

02.04 2019 в 13:03

Какво си обяснил бе, фушляк?! Пълно разследване и Специализиран наказателен съд.

8086

2

peter daskalov

02.04 2019 в 12:39

Не знам кво си обяснявал, и най-вече на кого? На нас не ни е ясно тъй че НЯМА точка! Тепърва ще мирише! И някой ще плаща! Келнера идеее!

3172

1

Стърголета

02.04 2019 в 12:35

Каква ли ще е тази заплаха? Нещо за груб анален да не е? То всичките от ГЕРБ са така заплашени последно време и тях и техните майки също