Пеевски с ултиматум към ''Лукойл'': Плащате си данъците или отменяме дерогацията

Той заяви, че е изненадан от позицията на нефтената рафинерия, че си плащали данъците - Денков бил казал друго

Ружа Райчева 25 октомври 2023 в 09:15 3036 6

Делян Пеевски в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Делян Пеевски в Народното събрание

Съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски е изненадан от позицията на нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас", че не дължат никакви данъци. Той постави ултиматум на "Лукойл" да си плащат данъците, защото в противен случай ДПС ще внесат решение за отмяна на дерогацията за внос на руски петрол в парламента. 

Това стана ясно от изявление на санкционирания по "Магнитски" депутат, разпространено от пресцентъра на ДПС. Вчера "Лукойл" отрече обвиненията от ГЕРБ и ДПС, че не си плаща данъците и дължи над 1,5 млрд. лв. на държавния бюджет. Mиналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поде искането, след което ГЕРБ и ДПС се обединиха в настояване за отмяна на дерогацията за забрана на внос на руски петрол.   

Днес Пеевски реагира на изявлението на "Лукойл", като заяви, че е изненадан от позицията им, че си плащат данъците. Той твърди, че на срещата по въпроса за дерогацията в понеделник премиерът Николай Денков е казал на Пеевски и Борисов нещо "съвсем друго": 

"Съвсем друго ни беше казано, на мен и г-н Борисов - че "Лукойл" са се обадили предходната вечер, разговаряли са с началника на кабинета на премиера и са уверили българското правителство, че ще си внесат 500 млн. лв. данъци до края на седмицата. От последвалите им обяснения обаче се разбира, че нищо от това няма да се случи".

По думите на Пеевски "Лукойл" не си дават сметка, че са българска компания, която работи по тукашните закони, и че централата ѝ се намира в България.

В изявлението си депутатът поставя ултиматум на "Лукойл" - да си платят данъците до края на месеца и след като парламентът приеме нужните промени в Закона за енергетиката, да започне да плаща по 73 ст. на литър горива от своята свръхпечалба. Ако "Лукойл" не изпълни исканията, ДПС ще внесе предложение за отнемане на дерогацията на "Лукойл" за внос и преработка на руски петрол.

"И това е бил изначално смисълът на поисканата дерогацията за "Лукойл" – българските граждани и бизнес да имат по-евтини горива, а не с тези милиарди свръхпечалба да бъде финансирана войната в Украйна", пише на финала на изявлението си Делян Пеевски. 

В петък парламентът ще заседава извънредно, за да преодолее президентското вето върху последните промени в Закона за енергетиката, които вещаят пълна либерализация на пазара за ток на едро до 2026 г. Освен това депутатите ще обсъдят и предложението на ГЕРБ, за което те и ДПС твърдят, че ще доведе до 73 ст. на литър отстъпка за потребителите на горива, като се вземе от свръхпечалбите на "Лукойл".

Борисов: Дадохме монопол на Лукойл, защото не знаем какво гласуваме

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

6

Far Rider

25.10 2023 в 12:55

ПР, не не плащат нищо. Чичо Вова им го уредил чрез слугите си в Задунайская губерния.

1005

5

ПР

25.10 2023 в 11:37

Така и не разбрах,плащат или не плащат данъци.Щото,аз,чинно ги плащам.Конфуз някакъв се получава.В минали години,БГ шефче им беше Златев,дето разцъкваше белот с ББ и далеч не само.Та тогава,не плащаха.Нещо и офшорно имаше.Днес,какво е положението,в крайна сметка?!

135

4

Far Rider

25.10 2023 в 11:25

Ето още един факт от действията и думите на Денкоглу! Едно казал, друго мислел, а то пък какво станало!

400

3

демотиватор

25.10 2023 в 11:06

Братушката Некрасов, шеф на съвета на директорите на "Лукойл", токущо опъна петалата- не издържа на стреса от свръхпечалбите, човека, тъмна му памет.

Нека Дебелия сега (кат' се не намери кой от умноубавците) да протегне обърната шапка към следващия за некой лев за хазната, та да намалим малко ценичката на сеното за стоте коня на бензиностанцията (ツ)

-1650

2

ob1

25.10 2023 в 10:54

Брей, на разни прасета какви идеи им идвали. Тоя и тиквата как така 12г не направиха нищо по темата (всъщност направиха - част от данъците влизаха в чекмеджето), пък сега така се активизираха? Загадките на магнетизма...

925

1

ешо

25.10 2023 в 09:34

айде да видим
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки