Първи кадрови смени на новата власт (обновена)

Георги А. Ангелов 13 май 2021 в 16:52 10142 0

Снимка Цветомир Петров/BTA

Десислава Трифонова вече не е изпълнителен директор на Българската агенция по инвестиции (БАИ) и тя се обяви за жертва на реваншизъм. 

Стамен Янев се връща на ръководния пост в БАИ, съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков след първото редовно на кабинета. Янев заемаше позицията и преди, но за малко беше заместник на министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

В момента е много важно максимално голям опит да се влее обратно в агенцията, така че да се опитаме да привлечем свеж капитал, колкото можем по най-ефективния начин, каза Петков. Той не съобщи каква е причината за смяната на Трифонова и добави, че няма специфични критики към досегашната ръководителка на БАИ.

"Днес в 11.00 часа Стамен Янев нахлу като мутра в БАИ и ме изрита. Беше ми връчена заповед за освобождаване без предизвестие. Не разбирам защо бях изхвърлена по този начин", заяви Трифонова пред няколко медии.

“Искам обяснение от министър Кирил Петков защо съм освободена. Имам общо 10 години опит в държавната администрация. Искам да получа обяснение за грубото отношение. Аз съм жертва на някакъв реваншизъм, искам да знам защо съм уволнена. По времето, когато съм била директор на Агенцията за инвестиции, тя е постигнала най-добрите си резултати", каза още Трифонова.

Заместник министрите в икономиката

Кирил Петков съобщи, че ще има трима заместник-министри: Карина Константинова, Яна Балникова и Ирена Младенова. Това ще е третият път, в който Ирена Младенова е в служебен кабинет, допълни Петков. "Екипът ми е много добър. Абсолютни професионалисти. Всички идват с идеята да бъдат абсолютно прозрачни и професионални хора. Много от тях имат и опит в държавното управление. Имаме и хора от частния сектор”, каза той.

И в МВР

Със заповед на служебния премиер Стефан Янев на длъжността заместник-министър на вътрешните работи са назначени Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Емил Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 г. След този период, до началото на 2020 г. е заместник-директор на Бюрото по защита при главния прокурор. От юни 2020 г. досега е служител в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Завършил е Висшия институт при МВР със специалност "Право".

Венцислав Катинов е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 г. В периода 2014 г. - 2015 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен. Има висше икономическо образование, завършил е Стопанската академия "Д.А. Ценов" в Свищов.

Енчо Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 г. до септември 2018 г. е ръководител на Инспекторат НЗОК. Завършил е Военната академия "Г.С. Раковски", притежава също така образователно-квалификационна степен "магистър" от ВНВУ "Васил Левски" във Велико Търново по специалност "Свързочни войски - инженер по комуникациите".

От длъжността заместник-министър на вътрешните работи са освободени Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов.

Днес Министерският съвет измени и Устройствения правилник на Министерството на културата, като увеличи броя на заместник-министрите от двама на трима. 

В образователното ведомство – четирима зам.-министри

Премиерът Стефан Янев назначи четирима заместник - министри на образованието и науката - Мария Гайдарова, проф. Генка Петрова-Ташкова, проф. д-р Нели Косева и Евгения Пеева-Кирова.

Гайдарова е била и преди служебен зам.-министър на образованието – през 2017 г. От 1998 г. насам ръководи ОУ „Райна Княгиня“ в Пловдив - официално признато от МОН за едно от първите иновативни училища в страната.

Трикратен носител е на почетното отличие „Неофит Рилски“ на министъра на образованието за високи професионални постижения - през 2008 г., 2014 г. и 2020 г. През 2014 г. печели също приза „Директор на годината“.

Проф. Генка Петрова-Ташкова е доктор на фармацевтичните науки и преподавател в катедра "Организация и икономика на фармацията" в МУ – София. Била е два мандата заместник-ректор на университета по научната дейност и ръководител на катедрата. Шест години е била президент за Централна и Източна Европа на Международната организация по фармакоикономика.

Проф. Нели Косева е главен научен секретар на БАН, доктор по химия със специалност полимери и полимерни материали. Била е научен секретар, а впоследствие и директор на Института по полимери на БАН.

Евгения Пеева-Кирова е основател и дългогодишен изпълнителен директор на фондация "Заедно в час". Преди това е работила като консултант по бизнес развитие в международната компания McKinsey&Co.

Ваня Стойнева, Виолета Лорер и Моника Димитрова-Бийчър са назначени като зам.-министри във финансовото министерство.

Виолета Лорер е финансист с широк международен опит в редица големи корпорации. Работила е в четири министерства - МФ, МОН, МТСП, МИЕТ, като два пъти е заемала поста заместник-министър – била е заместник-министър на образованието и науката в служебното правителство през 2017 година и заместник-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет през 2013 година.

Моника Димитрова-Бийчър е с магистърска степен по „Право“ и „Международни отношения“ от СУ „Св. Климент Охридски“. Била е част от екипа, който създава Агенция по обществени поръчки през 2004г., участвала е в процеса по договаряне на техническата рамка по Инструмента „Шенген“. Била е Ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет“ към Министерство на финансите в периода 2011г. – 2016г. и директор на дирекцията. Последната й месторабота е Министерство на външните работи.

В Министерството на труда и социалната политика като зам.-министри са назначени Иван Кръстев и Надя Клисурска.

Иван Кръстев е дългогодишен служител в Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. В периода 2013 г. – 2014 г. е зам.-министър на образованието и науката. Притежава задълбочена експертиза в сферата на европейската интеграция. По образование е финансист, притежава също така образователно-квалификационна степен „магистър“ по „Международни отношения“ от СУ „ Св. Климент Охридски“.

Надя Клисурска е народен представител в 44-то Народно събрание. Работила е в общинските администрации на Стрелча и Пазарджик. Два последователни мандата е била общински съветник в Пазарджик. От 2015 до април 2021 г. е част от адвокатската колегия в града. Завършила е право във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и магистратура по специалност „Български език и история“ в ПУ „П. Хилендарски“.

От постовете си на заместник-министър в МТСП са освободени Адриана Стоименова и Султанка Петрова.

На длъжността заместник-министър на околната среда и водите са назначени Емилия Тончева, Петър Димитров и Валерия Калчева-Бочукова.

Емилия Тончева има дългогодишна адвокатска практика. Притежава значителен опит в областта на екологичното право. Завършила е „Право“ в УНСС и „Екология и ООС“ в БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Петър Димитров притежава образователно-квалификационна степен „магистър-инженер“ по специалността „Хидромелиоративно строителство“ от УАСГ. От 2003 година до 2020 година е заемал различни длъжности в Басейнова Дирекция Дунавски район с център град Плевен, като последните пет години е неин директор.

Валерия Калчева притежава значителен административен и управленски опит, работила е последователно в три министерства – МОСВ, МИЕ и МЗХ. От 2017 година досега е била член на Съвета на директорите на Фонд ФЛАГ ЕАД. Магистър е по право от СУ „Св. Климент Охридски“.

От длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободен Николай Кънчев.

Янев освободи Ирена Георгиева и Любен Кънчев от длъжността заместник-министри на туризма.

На длъжността заместник-министър на туризма е назначена Даниела Стоева. Тя е магистър по международен туризъм и доктор по икономика и управление на туризма, с близо 30 години опит в сектора.

Даниела Стоева е била председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, член на борда на Европейската асоциация на туроператорите, както и член на Консултативния съвет по туризъм към Столична община. Участва в работни групи към министерството на туризма и европейските институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови