Парламентарна комисия ще разследва меморандума с Gemcorp

Кристина Минчева 23 ноември 2022 в 14:07 945 0

Десислава Трифонова

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Десислава Трифонова

Парламентът гласува да създаде Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков. Проектът за решение, внесен от Десислава Атанасова и група народни представители на 18.11.2022 г, беше одобрен със 197 от 197 гласа.

За членове на комисията от ГЕРБ-СДС предложиха Теменужка Петкова и председател Десислава Трифонова, "Продължаваме промяната" - Венко Сабрутев и Иво Атанасов, ДПС предложиха Станислав Анастасов и Рамадан Аталай, "Възраждане" - Искра Михайлова и Стоян Таслаков, БСП - Драгомир Стойнев и Илиян Йончев, "Демократична България" - Илина Мутафчиева и Димитър Ангелов, "Български възход" - Георги Самандов и Гален Монев. 

Проектът изчете Десислава Трифонова от ГЕРБ: "На 23.03 министърът на енергетиката Александър Николов от правителството на министър-председателя Кирил Петков подписва сътрудничество с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporatio. В резултат на това сътрудничество от правителството на Петков заявяват, че се очакват инвестиции на стойност 1 млрд. долара в зелена енергия. Инвестицията е свързана с проект за завод за батерии и за складиране на енергия, който правителството промотира като алтернатива на въглищните ТЕЦ-ове и басейна "Марица изток". Това е една от целите на меморандума - изграждане на хибриден индустриален комплекс на територията на "Марица изток". Проектът е включен и в плана за възстановяване и устойчивост с европейско финансиране."

Трифонова припомни, че компанията Gemcorp Holdings Limited е част от голяма група компании Gemcorp, която е свързана с руски капитали и олигарси, а самата Gemcorp Holdings Limited е офшорна фирма с неясен собственик, регистрирана в Джърси. "Веригата от офшорки води до Каймановите острови, където регистрираната офшорка няма дори управител. При подписване на меморандума не е направена проверка на нито една от компаниите на Gemcorp", казва още тя.

 В 47-ото Народно събрание по предложение на ГЕРБ-СДС беше създадена комисия, която да разследва как е избрана компанията и как е определен обхватът на меморандума.

"Дейността на временната комисия беше прекъсната от Кирил Петков и Асен Василев, като те не се явиха на нито едно заседание и не отговориха на исканията на комисията за предоставяне на данни и документи, свързани с избора на компанията", заявии Десислава Трифонова. 

Тя казва още, че преди приключването дейността на временната комисия по време в  47-ото НС, с окончателен доклад на оперативно заседание на Министерски съвет след запознаване с доклада на ДАНС, е взето решение меморандумът да бъде прекратен от министъра на енергетиката.

"Докладът на ДАНС е получен три месеца по-рано в кабинета на тогавашния министър-председател Кирил Петков, като не са предприети никакви действия за неговото прекратяване, въпреки констатациите за компанията Gemcorp. Проверката на ДАНС не е извършена след разпореждане на министър-председателя, а службата се самосезира след публикации в медиите. В 48-ото НС от писмен отговор от служебния министър на енергетиката на 11.11.2022 стана ясно, че в Министерството на енергетиката няма доказателства, че меморандумът с Gemcorp Holdings Limited е прекратен от страна на правителството на Кирил Петков и да е изпълнено решението на Министерския съвет", подчерта Трифонова. 

Последваха изказвания по проекта на решение от Искрен Митев от "Продължаваме промяната". "Създаването на такава комисия е напълно излишно. Целият този въпрос, който повдигате, е една спекулация", заяви той.

Митев цитира думите на основателя на фонда, че меморандумът е "прекратен с официално писмо на правителството и е признат без да има претенции към България". 

Десислава Трифонова репликира с думите, че "в меморандума е описано как се прекратява изрично и начините са два - с един подпис от министъра на енергетиката, който изпраща предизвестие и след 30 дни автоматично се прекратява меморандумът, и с два подписа, а нашият случай е, че министърът на енергетиката изпраща за двустранно прекратяване, нужни са два подписа, а ние имаме само един подпис."

Митев повтори, че това е един прекратен договор и обвини Трифонова в спекулация, с която "се опитва да ангажира българските граждани с отминала тема, а не обръща внимание на истинската тема защо ГЕРБ не може да състави правителство".

Настимир Ананиев се включи с реплика към Трифонова. "Г-жо Трифонова, имате лична вендета към г-н Петков. Вие бяхте председател на Българската агенция за инвестиции и не привлякохте нито една инвестиция. Сега, когато има меморандум за милиард долара, Вие сте на трибуната да се вихрите. Пратете някой юрист да се изкаже, защото имате разминаване на това какво е договор, меморандум, споразумение. Виждам, че имате прехласване по министъра на енергетиката, но проблемът е, че не излизате да кажете защо няма кабинет от ГЕРБ. Направете кабинет, привлечете инвестиции и тогава говорете", заяви той.

Митев заяви, че те ще подкрепят такава комисия, както са го направили и през 47-ото Народно събрание, защото са съгласни всичко да бъде открито. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови