Новото лице в МТСП е от 23 години в политиката

Била е в 6 министерства и 8 правителства

Рени Петрова Последна промяна на 14 юли 2021 в 16:25 16731 3

"Министър на труда и социалната и демографската политика - Лилия Иванова. Завършила е право в Софийския университет. Има много допълнителни квалификации в чужбина - по банково право в Линц, Австрия, практика за адвокати за Бон, Германия, специализации в областта на административната реформа и устойчивото развитие в Мадрид, Лондон, Бирмингам, Барселона. Говори четири езика. На 52 години."

С тези думи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов представи предложението си за министър на труда и социалната политика в проектокабинета си. Трифонов обаче не спомена, че Иванова е в политиката от 23 години. А в момента е началник на политическия кабинет на министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов

Кариерата ѝ в министерства започва по времето на Иван Костов. Всъщност новото лице на Трифонов е част от няколко министерства и държавната администрация през няколко различни управления - по-точно 8: на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев, при първото правителство на Борисов, на Пламен Орешарски, на Огнян Герджиков, при третото правителство на Борисов и на сегашния служебен кабинет.  

Освен че минава през различни правителства, Иванова е работила и в 6 министерства - на културата, на държавната администрация и административна реформа, на земеделието, храните и горите, на здравеопазването, на икономиката и на младежта и спорта.

Била е началник-кабинет на министъра на културата, съветник в Министерския съвет, директор на дирекция в Министерството на държавната администрация и административната реформа, главен секретар в МЗХГ, в МЗ и в МЛС. Ръководител или участник е в много проекти, финансирани по линия на DFID, PHARE, OП“АК“, ОПРР и др. Била е и директор на правния отдел към министерството на земеделието. 

В министерството на културата като началник на кабинета работи от 1998 до 1999 г. През това време е и парламентарен секретар, след което става съветник на министъра на държавната администрация, където се задържа няколко месеца. От 1999 г. до 2005 г. работи в дирекция към МС. Следващите четири години - до 2009 г., е директор в дирекция към МДААР. Отново през 2009 г. и отново за няколко месеца оглавява "Правни дейности" към МЗХГ. До юни 2013 г. се издига до главен секретар в същото министерство. От 2013 г. до 2014 г. е главен секретар, но в МЗ. 

В служебния кабинет през 2017 г. пак е главен секретар, но в трето министерство - това на младежта и спорта. След това става началник на кабинета на бившия икономически министър Емил Караниколов, а след това - и негов заместник. 

В края на юли миналата година бившият министър-председател Бойко Борисов я уволнява от поста зам.-министър на икономиката. Иванова си отиде заедно с Емил Караниколов, като беше и началник на кабинета му. 

"Промяната в политическия кабинет цели ускоряване на сроковете на изпълнение на мерките за подпомагане на бизнеса в условията на пандемията от COVID-19 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, провеждането на проактивна политика с малкия и среден бизнес и разработването на нови чуждестранни пазари за български стоки и производители", аргументираха се тогава от МС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2114

1

Тролов

14.07 2021 в 18:45

Значи минимум е била партиен член на ДПС и ГЕРБ като Лила Дебелата и Миро Мършата. А като гледам кога е била в Земеделието, амчи тя е била гл.секретар точно на Мършата, после при Караниколов, все на ДПС министрите. Айде честито с новите кадри в стария бардак!