Ново 20 от Станишев: Няма оставка, защото ГЕРБ не я искат

OFFNews 12 юни 2014 в 11:16 27457 66

Сергей Станишев

Нова идея, различна от досегашната позиция на БСП по оставката на кабинета, изрази лидерът на левицата в кулоарите на парламента днес. Пред журналисти той коментира, че правителството нямало защо да бърза с оставката си, защото останалите партии не искали незабавни избори през юли.

Сергей Станишев подчерта, че единствено левицата имала отговорна към страната позиция, обявявайки се "за" незабавни избори през юли. По думите на червения лидер скорошният вот щял да доведе до стабилизация на страната и да позволи на новия кабинет спокойно да приеме бюджета за догодина, да договори условията с ЕК по новия програмен период и да излъчи българската кандидатура за нов еврокомисар.

Според Станишев изборите през юли били напълно възможни, ако имало съгласие от всички политически сили, така че да се направят промени на сроковете, заложени в Изборния кодекс.

Председателят на левицата изтъкна, че само БСП имала политическа воля и призова българските граждани да си дадат сметка кой наистина мисли за доброто на страната.

"Другите политически сили не желаят спешни избори, това е видимо от техните реакции, започвайки с ГЕРБ - основната партия, която една година казваше: "Избори сега!" И ББЦ обявиха, че не могат да бъдат толкова бързо изборите. Това е въпрос на тяхна политическа позиция, но всеки трябва да знае кой всъщност е готов българските граждани да се произнесат по-бързо и кой не го желае, а прави дребни политически сметки", отсече Станишев.

На въпроса защо твърди, че оставката на правителството зависи от опозицията ГЕРБ, а не от мандатоносителя "Коалиция за България", той заяви отново произнесе тезата си за липса на политическа воля за незабавни избори от останалите партии и най-вече - от ГЕРБ.

Попитан защо си е харесал точно края на юли за дата на изборите и кой всъщност отлага оставката, председателят на БСП отговори така:

"Защото това би било отговорното отношение, но след като няма такава воля, аз не смятам, че кабинетът трябва да бърза. От ГЕРБ няма политическа воля за провеждане на бързи избори, това означава, че няма да се поддадем на условия на ГЕРБ."

Зам.-председателят на ПГ КБ Янаки Стоилов все пак внесе малко яснота и конкретика в позицията на левицата, като уточни, че мандатоносителят очаква консултациите при президента, които ще се проведат във вторник.

"Във вторник има насрочен КСНС при президента, там трябва да стане ясно какви са намеренията на правителството, какви са намеренията на отделните партии. Да не се окажем в парадоксалната ситуация, че парламентът не може да заседава, а правителството продължава да управлява", каза Стоилов.

На въпроса дали БСП чака КСНС при Плевнелиев, Станишев отсече: "Да, разбира се."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!