Оставка веднага след вота и избори до края на юли

Елица Мартинова Последна промяна на 10 юни 2014 в 14:25 33583 52

Веднага след вота на недоверие, който трябва да бъде преодолян, смятам, че е най-коректно и отговорно министрите трябва да подадат оставки.

Изборите трябва да са незабавни - до края на юли е възможен и реалистичен вариант.

Според законовите изисквания предсрочните парламентарни избори могат да се свикат най-рано два месеца, след като парламентът се разпусне. В тази връзка в речта си Станишев коментира, че има законодателни промени, които да решат въпроса и изборите да са още в края на юли.

Това обяви в началото на пленума на БСП червеният лидер Сергей Станишев:

След като нашият партньор ДПС заяви своята позиция, не можем да носим сами отговорността за съществуването на правителството. Нито министри, нито премиерът заслужават да носят тази отговорност за държавата в условията на липса на политическа подкрепа.
Затова най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката, веднага след вота на недоверие.

Очаква се вотът на недоверие да бъде да бъде гласуван от парламента до края на седмицата. Това означава, че в края й може да се очаква и официалното депозиране на оставката на кабинета "Орешарски".

Той призова "час по-скоро да дадем право на хората да се произнесат какъв да бъде новият кабинет и кой да поеме отговорност за управлението на страната".

Лидерът на БСП посочи, че момента обстановката се нагнетява от недоброжелатели като ГЕРБ, РБ и ББЦ, чиято основна и единствена цел е пътят към властта.

Председателят на левицата призова министрите, след като подадат оставка, да се явят пред медиите и да обяснят каква държава са заварили, като така защитят честта си.

"Правителството е заложник на нестабилността на парламента. Трябва да покажем воля за търсене на трудни решения, колкото по-бързо постигнем тази стаиблност, толкова по-добре за хората. България има нужда от решения, не от отлагане на проблемите. Решения, които да доведат до необходимото за хората успокояване в обществото", посочи Сергей Станишев.

Той обяви, че партията е готова за преговори с останалите партии в парламента и призова партийните лидери също да реагират бързо, за да може час по-скоро да има консултации при президента.

Президентът на ПЕС посочи, че левицата може само да бъде доволна от управлението на Пламен Орешарски. Станишев изтъкна, че усилията на кабинета са си заслужавали, тъй като кабинетът е освободил страната от хватката на предишното управление, когато "България беше на колене пред демонстрацията на просташка безнаказаност, самодоволна наглост" - неща, които според Станишев, са били запазена марка на ГЕРБ.

Станишев обаче заключи, че хора не са оценили правителството.

"Насила не можеш да даваш, насила можеш само да взимаш", каза лидерът на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2014 в 11:17

Христо Тамарин да си отвори учебникА по български език и да прочете урокА за членуване на съществителни от мъжки род, единствено число.

11.06 2014 в 09:49

Няма какво да се спори дали избори през юли или август са възможни или не. Трябва да се действа.

Защо още вчера веднага след бесепарският пленум Орешарски не подаде оставка? Явно бесепарските гадини само приказват, но реално ги е страх от избори.

Сега няма 10:00 часа. До 11:00 Орешарски да подаде оставка в парламентът. До 12:00 парламентът да гласува оставката на Орешарски. До 14:00 президентът да даде проучвателният мандат на Бойко Борисов (давам един час на президентът да обядва). До 15:00 Бойко Борисов да върне мандатът на президентът. Между 14:00 и 15:00 президентът, като знае, че Бойко Борисов ще му върне мандатът, да подготви книжата за проучвателният мандат на БСП. Да извика Сергей да дойде в 15:15 при него. В 15:15 президентът връчва проучвателният мандат на Сергей. И в този темп, па ха да видим. До понеделник Орешарски да го няма.


Да я подаде днес до обед. До 14:00 президентът , а

11.06 2014 в 09:11

До Пруфесур Балкански - четете ги тия опорни точки и после законите мама му стара...
Раздел II
Насрочване и определяне на изборния ден. Изборни книжа
Насрочване на изборите
Чл. 4. (1) Изборите за народни представители за Народно събрание и за общински съветници и за кметове се насрочват от президента на републиката !!! не по-късно от 60 дни преди изборния ден !!!

11.06 2014 в 02:01

"Ексклузивно" пише до новината. Само да отбележа, "ексклузивно" не значи "гореща новина"; "ексклузивно" значи "новина която имаме само ние".

10.06 2014 в 20:25

ОТЗИВИ ОТ ПЛЕНУМА НА БСП 10.06. 2014 г.


Сергей Станишев - 10.06.2014 г. 18:34:11
Аз съм педерунгер, който се целува с турците по мостове, площади и зали.
Призовавам всички х15/х15 да гласуват за мен!
Откраднах 7 милиарда, за ви дам 3 лева!
Откраднатото ще връщат децата и внуците ви!
Фалирах държавата, за да ви намаля тока с 5 стотинки!
Дадох цялата държава на ДПС!

монах - 10.06.2014 г. 18:49:25
Аз и друго не мога да ги разбера социалистите ,хубаво купихте си имоти ,коли и всякакви блага за тия 25 години ,е стига направете нещо за хората ,то дори не за хората поне за младите ,а вие безсрамници с турците се прегръщате и им се кланяхте да тъпчат българите с простотията си селска и сега какво пак ли власт искате ,да я разтурвате тая партия и тия турски партии че видов ден все някога ще дойде .

Избирател- 10.06.2014 г. 17:16:46
Що бягате?
Кой ви гони сега?
Няма протести, няма нищо!
Нали бяхте много успешни, що бягате?
Или иде тепърва страшното!!!
ИДЕ МОМЕНТЪТ, КОГАТО И ЗА СЛЕПИТЕ ЩЕ СТАНЕ ЯСНО, ЧЕ СТЕ ФАЛИРАЛИ ДЪРЖАВАТА И ЩЕ ИЗЯДЕТЕ ТОЯГАТА!
ЩО БЯГАТЕ, НАЛИ ВСИЧКО ЦЪФТИ ПРИ ОРЕШАРСКИ И ТОЙ Е НАЙ-УСПЕШНИЯТ ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА?

BINGO - 10.06.2014 г. 16:33:41
от цялата партия печеливш се оказа номер 15 - добре че не се подаде на офертите на станишевата компания - да се откаже от евродепутатското място в замяна на министерски пост -сега щеше да е с пръст в г.. / уста/ браво на момчето

15 - 10.06.2014 г. 15:47:09
Точно така Станишев, тъкмо онези от София и Пловдив няма да могат да гласуват. Добре сте го измислили. Нашите избиратели не ходят да почиват, така че печелим. Духайте го шопи и майни, пак ние ще управляваме...

10.06 2014 в 17:59

Датата де определя от според основния закон, а не от политическите сили. В Конституцията и в Изборния кодекс са записани процедури, които не позволяват определянето на произволни срокове за предсрочни избори.

Ето конкретните текстове:

Чл. 99.

(1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

(2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

(3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

(4) Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

(5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

Чл. 64.

(3) Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

10.06 2014 в 17:19

хомораста с квиченето си прилича на онзи незнаен СО, Софиянец след Околовръстното, който слез 3 месеца лежане в болница го дотъркаляли на инвалидна количка да види мястото, на което е катастрофирал.
Гледам милия, цъкал, ха от тук, ха от там... и накрая казал в заключение: "Ама ебах ли му мамата на тва дръво, а!?"
Та и той, бил "свалил" нещо си там...
хомяк, ти гащите на жена не знаеш как се свалят бре, само на монитор ги гледаш!
Херсонския шинел прилага на вожда ви номерцата. Сутрин ено, вечер друго, утре трето... И вие като пуйки наскачахте, че и оня гламак чак отатък океана квичи: "Готов съм за избори! ГОТОВ СЪМ!"


Нема такъв цирк!

10.06 2014 в 16:43

Леле, сичкото гербав трол се е разписал под тая статия- пари за море ли събирате?
Безплатен съвет от мен - учете, работете, и ще може да си позволите като мен да ходите на почивка два пъти годишно, в чужбина, вместо да киснете цял ден по форумите за жълти стотинки.

10.06 2014 в 16:42

вива
Вие, "умните и красивите" студенти и безработни ходихте миналата година на море през август, след като събрахте достатъчно пари от "протестите", иначе нямате шанс да видите морето.Тая година- няма протести, няма море, а за писане по форумите тиквата не плаща много.
------------------------------------------------------------
Понякога ми е мъчно за хора като Вас. Интелектуални инвалиди, които трудно се придвижват без опорни патерици. Тъжното е, че цялото Ви съществуване се побира в едно единствено клише: "Крадецът вика дръжте крадеца".

Тъжно ми е, но броя до 15 и започвам да се смея със сълзи. :)