Ненчев разреши честване на Добри Джуров, БЗНС-то му негодува

Юлиан Христов 06 януари 2016 в 14:05 5208 9

Ненчев разреши честване на Добри Джуров, БЗНС-то му негодува

100 години от рождението на армейски генерал Добри Джуров ще бъдат отбелязани тази вечер на паметно събрание-концерт в Централния военен клуб (ЦВК). Събитието, организирано от военнопатриотични организации, сред които и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), събуди недоволството на неправителствени организации, но и на партията, на която военният министър Николай Ненчев е председател - БЗНС. В същото време порвеждането му е разрешено от самия министър.

"Няма да допуснем генералите на репресивния режим да изместят героите на българската демократична съпротива в общественото съзнание", се казва в остра декларация на партията. В нея се посочва още, че: "БЗНС, неговият лидер – Николай Ненчев и всичките структури са убедени, че българското общество не е загубило ориентир за добро и зло, за смелост и подлост, за геройство и родоотстъпничество. За това днес, рождената дата на Христо Ботев, повече от всякога призоваваме да почетем и си припомним българските герои, а предателите – историята ще ги осъди", като текстът е придружен със снимка на военния министър пред паметника на жертвите на комунизма в София. 

В същото време от партийната структура са пропуснали факта, че ЦВК се стопанисва от Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", която е подчинена на Министерството на отбраната. Всяко едно преотстъпване на залите в клуба става с решение на директора на агенцията, но след санкцията на военния министър, както е станало и в този случай. 

Според заповед на шефа на агенцията от 2014 година залите в ЦВК се отдават безвъзмездно освен за нуждите на МО, но и за събития на военнопатриотични дружества. 

Дали е могъл министърът на отбраната да отмени разрешението за честване на годишнината или просто не е разбрал чия памет искат да почетат бивши военни не е ясно, но то ще се проведе от 18.00 часа, въпреки че събуди недоволство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!