Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Военни отбелязват 100 години от рождението на Добри Джуров

OFFNews 05 януари 2016 в 10:43 16169 10

Бивши военни отбелязват 100 години от рождението на Добри Джуров

На 5 януари се навършват 100 години от рождението на армейски генерал Добри Джуров - партизанин и командир на партизанска бригада „Чавдар“, в която е бил и Тодор Живков, член на политбюро на ЦК на БКП. Той е бил министър на народната отбрана 28 години (1962-1990), което го напри най-дълго задържалият се на поста военен министър в българската история.

Инициативен комитет от военно-патриотични и други обществени организации ще проведат на 6 януари от 18 ч. в Централния военен клуб концерт в памет Джуров. 

Добри Джуров е един от основните съпартийци на Тодор Живков, които играят роля в отстраняването му от ръководството на БКП. По време на управлението на Живков той придобива най-високото по това време военно звание - армейски генерал, което днес се замества от званието "генерал".

Именно към него е произнесена паметната реплика на новия генерален секретар на БКП и председател на Държавния съвет на НРБ Петър Младенов на 14 декември 1989 година: „Най-добре е танковете да дойдат”. В резултат Джуров наредил привеждане в бойна готовност на танковата бригада в Горна баня. 

Добри Джуров е роден на 5 януари 1916 година в село Врабево, Троянско. Почина на 17 юни 2002 година в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews