НДСВ: Обществото да не бъде залъгвано с полуистини за КТБ

OFFNews 15 юли 2014 в 16:19 1579 1

Антония Първанова, председател на НДСВ

"Настояваме да се даде пълна гласност на доклада на одиторите на банката, за да стане ясно на цялото общество какво е вършено. Настояваме обществото да не бъде залъгвано с полуистини" 

Това се казва в становището на НДСВ за ситуацията около КТБ.

Партията настоява още за поемане на политическа, обществена, наказателна или административна отговорност от извършителите на случващото се около КТБ.

Според партията това, което се случва с "една от най-големите банки в страната има и ще има непосредствено отражение във всяка сфера на обществения живот".

От НДСВ подчертават още, че от сега нататък ще бъдат задавани много въпроси, а също така ще бъдат преиначавани истини. Партията дори смята, че българското общество ще бъде откровено заблуждавано.

"Трябва да имаме предвид преди всичко пътя на парите, влезли в КТБ и излезли от нея. Той ще ни отведе до истината и ще ни даде възможност да се убедим в правотата на един или във вината на друг", казват от НДСВ.

Партията смята още, че обстоятелствата, пред които сме изправени, недвусмислено сочат към граничеща с нехайството немарливост в отношението на управлението на БНБ спрямо КТБ.

"Пример за това е твърдението на управителя на БНБ за изчезнали кредитни досиета от банковия архив.То показва, че в самата БНБ не са спазени разпоредбите за контрол, съдържащи се в наредба приета по времето на сегашния управител и подписана от него през 2003 год. Никой до сега не е казал кои са лицата получили огромните кредити, нито дали тези кредити са обслужвани към момента на "възникването на кризисно положение" в КТБ", допълват от НДСВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови