Антония Първанова: Задава се купен вот

OFFNews 23 май 2014 в 16:37 4709 1

Антония Първанова

Развихря се мащабна акция по купуване на гласове и на наблюдатели. Смущаващо е, че много хора от неправителствени организации, които са свързани с политически партии, са регистрирани като наблюдатели.

Това заяви пред БНТ Антония Първанова, водач на евролистата на КОД- Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП.

Първанова сподели, че очаква нечестна игра в деня на вота: “Очевидно е. От Института за развитие на публичната среда, „Прозрачност без граници” и "Галъп" общо са регистрирали 261 наблюдатели, а в същото време неправителствената организация „План БГ” - с председател Николай Бареков - има над 6 000 наблюдатели като независими“, коментира тя.

Първанова каза, че тези факти не я обезкуражават, защото в България от години има купен вот.

Според нея ако хората наистина искат да имат честни и откровени политици, трябва да ги избират по свършената от тях работа:

„Знаем, че в България от години има купен и контролиран вот. Ако нашият народ държи на това да бъде излъган и напазаруван за кратко, то тогава цената на един политик не тежи в посока „Работи”, а в посока „Намери си голяма политическа формация, продай се сам, гледай си собствените интереси и не се занимавай с интересите на народа“, коментира Първанова.

Според лидера на НДСВ, ако такъв е сигналът на народа, то тогава всички трябва да се замислят.

Тя смята, че тези избори ще са тест за избирателите, които трябва да покажат, че държат на свършената работа, а не „на това кой колко твърди ядра има, кой колко купени гласове може да извади или колко лъжи може да обещае”. 

Първанова сподели и мнението си, че според нея трябва да има предсрочни парламентарни избори, защото парламентът не работи.

„Страната ни върви от лошо към по-лошо. Задавам си въпроса дали не достигнахме критичния праг, от който нататък българската държава няма да може да се върне към живот“, коментира тя.

По нейни думи дясното в България е проект на БКП и Държавна сигурност, а олигарси също са започнали да правят свои проекти.

„Мисля да говоря с много хора, които наистина са разумни и които няма да бъдат „рибари“ на 25 май, които няма да бъдат „гъбари“, които няма да бъдат купени. Разчитам на разумни хора, за да има в България истински устойчиво, загрижено за хората център-дясно управление “, допълни Първанова.

Лидерът на НДСВ не пропусна да сподели и мнението си относно поведението на вече бившия член на ГЕРБ Даниел Георгиев, който първо обяви, че напуска партията на Борисов, за да иде при Бареков, а после няколко пъти смени решението си:

„Виждам един човек в рамките на един ден 4 пъти си смени мнението в коя парламентарна група, политическа сила и изобщо към какво принадлежи. Това е срам. Има нужда от фундаментална реформа българският парламент, в процедурите му, за да могат да работят депутатите, а не само да си чешат езиците.“, коментира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови