''Национална Инициатива Единение'' излезе с призив към всички партии, които ще се явят на вота

OFFNews Последна промяна на 21 септември 2021 в 18:01 603 0

Сдружение "Национална Инициатива Единение" (НИЕ) излезе с призив към всички партии и коалиции, които ще участват на парламентарните и президентските избори на 14 ноември.

Сдружението кани политическите формации на "среща-диалог, на която да ви предоставим анализите и изводите, които сме разработили през годините". "Ако сте осъзнали отговорността да откроите националните цели и приоритети, които стоят пред България, мисията и грижата, които трябва имаме всички ние за децата ни, за обществото, за природата, НИЕ сме готови да ви предоставим разработките и резултатите на нашия петгодишен труд. Важното е тези идеи, анализи и изводи да бъдат широко обсъдени, дискутирани и ако можем заедно с Вас, така да помогнем за спасението и устойчивото развитие на България в тези сложни и турболентни времена" - призовават от НИЕ.

"Национална Инициатива Единение" е създадено по инициатива на акад. Стефан Воденичаров за подкрепа и отстояване на националните цели и приотитети. В него членуват 47 национално и регионално представени български организации, както и редица изтъкнати български учени, интелектуалци, предприемачи и общественици. През годините организира и разработи редица документи, дългосрочни анализи, отраслеви прогнози и др., с което да подпомогне дебата в обществото за приемане и реализация на национални цели и приоритети на България.

Съпредседатели на "Национална Инициатива Единение" са чл. кор. проф. дтн Стефан Хаджитодоров и Бранимир Ботев - директор на Европейския институт за стратегии и анализи.

"Страната ни и светът се намират в критично сложна ситуация, свързана с наличието на глобални проблеми и влиянието на глобални фактори - пандемията от COVID 19, нарастващата заплаха от разширяване на военните конфликти в редица региони, глобалното затопляне, изчерпване на класическите въглеводородни горива, замърсяването на природата вследствие на нектролираната човешка активност, увеличаване на дистанцията между богатите елити и най-бедните части от населението, засилваща се миграция, политически и обществени сблъсъци, породени от тоталното преосмисляне на традиционните човешки ценности, религиозна нетърпимост и прояви на краен фундаментализъм и агресивен фанатизъм и др. В това време на промени и в тази глобална среда България не може и не бива да се движи без ясни ориентири за своето бъдеще. С оглед световните промени и международните предизвикателства, както и продължаващата предизборната обстановка в страната от изключителна важност са позицията и визията на българските лидери и политици, както и партийните и коалиционни програми, които те ще лансират и прилагат в името на България" - посочват от "Национална Инициатива Единение".

Същевременно от сдружението са категорични, че не желаят да бъдат свързвани "с никакъв партийно-политически проект, бил той стар, нов или най-нов" и отхвърлят "всякакви опити да се спекулира с целите и идеите", които изразяват.

"За нас България е единствената ценност и идеал, която трябва да ни мотивира и за която да работим. Искаме да помогнем с нашия научен и обществен потенциал и освен протегната ръка и диалог в замяна не очакваме нищо друго!" - обясниха от НИЕ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови