Народен съюз: Реформаторите не се отнасят сериозно към връчения им мандат

OFFNews 13 декември 2016 в 14:51 4140 1

Председателят  на Народния съюз Румен Йончев коментира връчения днес мандат на РБ от президента Росен Плевнелиев. Той определи избора на държавния глава да връчи третия мандат за съставяне на правителство на най-разделената и най-непредвидима парламентарна група като авантюристичен и с минимални шансове за успех.

Според него фактът, че мандата получиха представители на СДС и придружени партии, а не един от двамата съпредседатели на парламентарната група на РБ, показва неуважение към институционалната страна на този процес и като цяло, че тази парламентарна група не се отнася сериозно към мандата или поне не може да се разчита дори на вота на цялата група мандатоносител. 

Това в голяма степен предопределя и съдбата на този злополучен трети мандат, като практически се пропиляват окончателно шансовете на 43-тото Народно събрание да излъчи правителство, каза Румен Йончев. От Народен съюз подкрепят идеята за съставяне на програмно правителство, но заявяват че то е невъзможно без участието на ГЕРБ. За партията на Йочев най-естествено е премиерът да бъде посочен от ГЕРБ и това трябваше да се случи с първия проучвателен мандат. 

Към днешна дата и при тези обстоятелства те считат, че РБ трябва бързо да завършат процеса на консултации, които вече започнаха през миналата седмица и да дадат отговор на президента и на обществото, без да губят политическото време на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови