МВР охранява границата от имигранти с арсенал от фургони, палатки и дърва за огрев

Правителството за граничните полицаи 2.5 пъти по-голяма помощ от тази за пострадалите от наводненията

Юлиан Христов 24 октомври 2014 в 16:48 6069 2

Близо 150 палатки и фургони и 4 хил. кубика дърва за огрев са само част от арсенала, който МВР смята да извади тази зима за справянето с имигрантския натиск.

Понастоящем полицаите по границата с Турция работят в унизителни условия, въпреки че правителството на Пламен Орешарски задели драстични суми за овладяване на бежанската криза.

След построяването на 30-километровата ограда на границата с Турция, инженерните части на Сухопътните войски прибраха разпънатите на място палатки, които можеха да бъдат използвани и от граничните полицейски постове. В момента при лоши метеорологични условия граничарите няма къде да се подслонят. За да избегне недоволството сред служителите, което се породи около идеята за премахване на ранното пенсиониране, ръководството на ведомството спешно търси механизми за доставянето палатки и фургони с печки за отопление, които трябва да бъдат разположени на планираните общо 150 гранични поста.

С част от проблема МВР вече се справи, след като успя да осигури 4 хил. кубика дърва за огрев на командированите по границата полицаи. Количеството е близо 2.5 пъти повече от това, което служебният кабинет успя да задели като помощ за пострадалите при наводненията в четири общини в Северозападна България. Въпреки, че кметовете на Мизия, Бяла Слатина, Берковица и Георги Дамяново все още не са предоставили точния брой на нуждаещите се от дърва за огрев през зимата, правителството реши, че не може да отпусне за нуждите им повече от 1 500 кубика дърва.

За сметка на това МВР ще получи в спешен порядък 4 хил. кубика дърва, които от ведомството мотивирали с факта, че за провеждането на обществена поръчка за доставката им ще бъдат изгубени повече от три месеца.

За да демонстрира готовност за справяне с нелегалните имигранти, МВР стартира мащабна операция по издирването и съответно прибирането на чужденци.

От 06.30 часа в петък тече специализирана полицейска операция за установяване на незаконните емигранти в цялата страна. До момента са проверени 1554 обекта, 4401 са проверените лица, сред които има и чужденци. 118 от проверените са задържани, 43-ма от тях са изпратени в домовете на ГД "Гранична полиция". Сред задържаните има и хора пуснати за национално издирване.

От МВР съобщиха, че през годината е предотвратено и влизането на 15 хил. души. „Когато видим такива лица, т.е., колегите, които са на първа линия, уведомяват турската полиция. Когато има възможност, те задържат част от лицата, които правят опит да влязат. Има и такива, които не успяват да ги задържат, защото съвсем по естествен начин те се укриват. Когато има гонене има и бягане“, обясни технологията на работа на границата главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Граничните полицаи разполагат и с техника, която следи движението в дълбочина на турска територия. Така властите имат време да предупредят колегите си, които от своя страна да предприемат съответните мерки за пресичане на канала.
Вътрешният министър Йордан Бакалов обаче не скри пред журналисти притесненията си от засиления натиск. 

На последното си заседание правителството одобри проект за повишаване капацитета на селището за нелегални имигранти в Любимец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!