МВР върнало 12 предполагаеми джихадисти

Offnews 25 септември 2014 в 09:03 4894 4

Николай Чирпанлиев
Николай Чирпанлиев

12 души, за които имало съмнения, че принадлежат към екстремистки организации в Ирак, са върнати от българската граница.

Това каза председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Той е категоричен, че към момента на територията на общежитията на агенцията, в които има настанени бежанци, няма опасни хора.

От началото на годината са върнати общо 825 човека поради това, че не отговарят на условията за бежанци. За 2013 г. броят на хората, които са подали молби за получаване на бежански или хуманитарен статут са 7144 човека. Общият брой на хората, получили статут е 8500, като само за август техният брой е 1104.

Според бюлетина на МВР през периода от 06.00 часа на 23.09.2014 г. до 06.00 часа на 24.09.2014 г. на границата са задържани 73 души. 60 от тях са опитали да минат границата нелегално.

В момента има в центровете за настаняване на агенцията има около 2800 човека, за които обаче се грижат едва 309 души персонал.

„Преди имахме възможност да настаним 1235 бежанци. В момента нашият капацитет е 6 хил. души, като в екстремални ситуации той може да се повиши допълнително с 800“, обясни Чирпанлиев.

Той каза още, посочените от „Хюман райтс уотч“ случаи на лошо отношение към бежанците, са случаи, които не са доказани. По думите му в центровете на агенцията постоянно има наблюдатели от Българския хелзингски комитет (БХК), “Приятели на бежанците“ и други организации, които следят как държавата работи с бежанците и какво е отношението ѝ към тях.

Агенцията е канила представители на „Хюман райтс уотч“, за да се запознае с условията на място, но до момента от организацията не са пращали човек. По думите на Чирпанлиев заключенията в доклада ѝ се базирали само на непроверени разкази.

В момента 672 деца бежанци ходят на училище, включително и тези, които бяха изгонени от жителите на с. Калище. „Проблемите с тези деца са разрешени. Проблемите с кмета на община Ковачевци остават“, обясни Чирпанлиев, според когото кампанията срещу децата била целенасочена. За това агенцията смята да сезира компетентните институции.

Европейската комисия има готовност да отпусне на България 10 млн. евро за справяне с бежанския проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews