Москов: 2015-а ще е трансформационна за здравеопазването

Александра Маркарян 13 ноември 2014 в 15:15 4716 2

2015-а ще бъде истинска трансформационна година за начина, по който се случва здравеопазването. Още в края на ноември Министерството на здравеопазването ще внесе ясна програма за реформи с календар за законодателни инициативи. Част от тези мерки ще дадат ефект още в бюджета за следващата година.

Това заяви здравният министър Петър Москов по време на дебата в комисията по бюджет и финанси преди гласуването на актуализацията на бюджета за Националната здравноосигурителна каса, който бе приет с 15 гласа „за“, нито един против и четири „въздържал се“.

Актуализацията предвижда НЗОК да получи 100 млн. лева допълнително. От тях за лекарства отиват 25 милиона, 10 млн. - за медицински изделия, прилагани в болничната помощ, 15 млн. лева за онкологични лекарства и 50 млн. за болнична помощ.

Тези пари са абсолютно достатъчни за покриване на всички разходи на НЗОК, включително надлимитните дейности и Касата ще приключи без дефицит, увери управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова, която също присъства на заседанието. Тя уточни, че 67 млн. лева от отпусканите допълнително са за покриване на дефицит от 2013 г.

"Надяваме се в следващата година мерките, за които пише касата от октомври 2013, да се случат и да се овладее това непрекъснато нарастване на броя на хоспитализациите и на възникване на новите лечебни заведения и огромното разрастване на дейността на вече съществуващите болници, както и апелираме за ясна политика по отношение на лекарствата", заяви още Тодорова.

Отпускаме тези пари с цената на свръхдефицит. Какви мерки ще предприемете, за да се ограничат бъдещи дефицити в НЗОК и кое е попречило те да се реализират досега, попита председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) Тодорова.

Здравната каса не може да спре източването сама, категорична бе при отговора си Тодорова. За да се случи то, трябва да спре разрастването на мрежата от лечебни заведения, да има здравна карта, която да очертае необходимостта от такива, за да няма парадокси като сегашното положение, при което в София има над 80 болници, а в Силистра - една. Според нея трябва и да се преразгледат наредбите, определящи пакетите, които НЗОК плаща и част от дейностите да се извадят от по-скъпата болнична помощ и се прехвърлят в извънболничната, където дейностите са по-евтини. Всичко това обаче не зависи от НЗОК.

НЗОК е напълно безсилна и по отношение на лекарствата. Цените на лекарствата и реимбурсният списък се определят от институции извън Касата.

Контролната функция също беше извадена от НЗОК и прехвърлена към създадената през 2009 г. агенция "Медицински одит" - какво ги интересува тях колко ще плаща НЗОК, че да проверяват съвестно, попита Тодорова.

Ако не се направят промени, 2015 година ще бъде още по-тежка от сега, прогнозира тя.

Депутатите от БСП гласуваха "въздържал се" с мотива, че здравеопазването е сред най-неефективните системи.

"За 5-6 години са удвоени разходите, а качеството не е по-добро", заяви Румен Гечев.

ДПС подкрепиха актуализацията, но с уточнението, че "това се случва всяка година".

"Този сценарий го наблюдаваме всяка година – или актуализираме бюджета на касата, или прехвърляме разходите за следващата година. Тази нереформирана система и монополът на една каса ще продължават да водят до това – непрекъснато наливане на средства без някакъв особен резултат. Но с оглед на ситуацията ще подкрепим актуализацията", каза Йордан Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови