МО съветва учениците: Ако ви похитят терористи, спортувайте!

Offnews 24 септември 2014 в 16:47 7918 9

МО съветва учениците: Ако ви похитят терористи, спортувайте!

Министерството на отбраната публикува инструкции за предпазване от терористични атаки. Пакетът от обучителни постановки е предназначен за учениците от 9 и 10 клас и се появява, след като военното обучение беше въведено по времето на министър Аню Ангелов при правителството на Бойко Борисов.

В инструкциите е описано как трябва да се действа за предотвратяването на терористичен акт и след него, а също така и как да се разпознават потенциални терористи. От МО използват анализ на израелските служби: „Бъдете крайно внимателни в близост до хора, които са облечени неподходящо за сезона. Следете внимателно мимиките на лицата им. Самоубиец-атентатор (Шахид), който се готви да извърши атентат винаги изглежда съсредоточен, плътно стиска устни като при молитва!”.

От министерството съветват да сме подозрителни към всякакви нередности: "Когато влизате във входа на блока си, винаги се оглеждайте за пощенска кутия, която стои нестандартно или не на място. Четете писмата до вас винаги в дома си, а не пред пощенската кутия." Освен, че не трябва да се приемат подаръци от непознати, от МО съветват още, ако непознат задържи вратата на асансьора ни и любезно ни покани да се качим, да откажем като обясним, че живеем на втория етаж и не ни е необходим асансьор.

Наред със съвета да се предупреждават органите на реда за подозрителни лица и предмети има и инструкция: "Избягвайте да се унасяте в сън, докато се намирате в движение, в обществен транспорт".

Ако сте в отвлечен от терористи автобус, експертите съветват да не гледате терористите в очите и да не се втренчвате в тях. "Ако някой от терористите захвърли оръжието си, не го вземайте, защото рискувате спецчастите да ви помислят за един от терористите", се казва още в съветите. 

И още от съветите на експертите:

Насърчавайте охранителната бдителност във вашето семейство и обсъждайте какво трябва да ако възникне заплаха за сигурността ви.

Бъдете нащрек! При констатиране, че ви наблюдават подозрителни личности или Ви впечатляват някакви дейности, ги съобщавайте на властите. Доверете се на инстинктите си.

Сменяйте личния си режим всеки път, когато е възможно.

Свикнете да съобщавате на семейството и приятелите си къде се намирате, къде отивате и кога да ви очакват.

Използвайте телефон 112 за спешни обаждания за територията на страната, а в друга страна научете спешните номера на местната полиция, пожарна, бърза помощ и болниците.

Научете местоположенията на гражданската полиция, военната полиция, правителствените агенции и другите, където вие можете да намерите убежище или помощ.

Избягвайте споровете на обществени места или конфронтациите. Съобщавайте на властите за всеки възникнал проблем.

Установете проста сигнална система, за да уведомявате членовете на семейството си или приятелите за съществуваща опасност. Не я споделяйте с никого извън гореописания кръг.

Носете идентификация на която има вашата кръвна група и всички специфични за вас медицински данни. Поддържайте под ръка минимум едноседмичен запас от жизнено необходими медикаменти.

Не изпъквайте. Избягвайте публичността. Не харчете големи суми пари.

Без нужда не разгласявайте своя домашен адрес, телефонния си номер или информация за семейството.

Бъдете нащрек за необяснимото отсъствие на местни граждани, като ранно предупреждение за възможни терористични действия.

От МО припомнят още, че мисията на всеки, взет за заложник, е да оцелее. Ако са ви взели за заложник и решите да не се съпротивлявате, уверете вашите похитители във вашето намерение да сътрудничите, особено през фазата на самото похищение. Трябва да запазите спокойствие и да овладеете чувствата си:

Не вбесявайте вашите похитители, вместо това, опитайте се да установите положителен контакт с тях. Не бъдете заблуждаван от приятелския подход - той може би се използва само за да се добие информация от вас.

Избягвайте политическите или идеологическите дискусии с вашите похитители, подчинявайте се на техните заповеди, но поддържайте вашето достойнство.

Не обсъждайте и не разгласявайте каквато и да било информация, която вие притежавате.

Правете физически упражнения всекидневно.

Четете всичко което можете да намерите, за да държите своя ум активен.

Яжте, каквато храна ви предложат за да запазите силите си.

Установете бавен, методичен режим за всяка задача.

Когато ви разпитват, заемете проста, логична позиция и се придържайте към нея. Бъдете учтив и сдържайте темперамента си. Отговаряйте кратко, говорете свободно на незначителни теми, но бъдете предпазлив, когато разговорът се обърне към по важни неща.

Ако сте принуден да представите терористичните искания в писмен вид или на видео касета, правете само това което ви е наредено. Избягвайте да оправдавате вашето собствено поведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!