„Ислямска държава“ показа второ видео с отвлечения британски журналист

OFFNews 23 септември 2014 в 13:32 5297 1

Джон Кантли

Джихадистите от „Ислямска държава“ пуснаха второ видео с държания като заложник британски журналист Джон Кантли.

Във видеото Кантли критикува подготовката на въздушните удари срещу джихадистите, които САЩ ще нанесат съвместно с редица ислямски държави.

Във видеото Кантли обяснява, че Барак Обама се въвлича във война, която не може да спечели.

Някога президентът нарече конфликта на Джордж Буш в Ирак „глупава война“ и нямаше търпение да отдалечи САЩ от него, когато дойде на власт. Сега той отново се заплита в това, казва Кантли в клипа.

„Ислямска държава“ е най-силното джихадистко движение в последно време. Групировката не може да бъде особено засегната от американските политици, които я наричат ужасна и противна, допълва Кантли.

Такава каша не сме виждали от времето на Виетнам. Тези 15 000 войници, които се посочват като достатъчни за борба с „Ислямска държава“, са смешно малко. „Ислямска държава“ има повече муджахидини от това. Организацията не е някаква недисциплинирана група с няколко автомата „Калашников“, обяснява журналистът.

Кантли посочва още, че новото иракско правителство, което е съюзник на шиитски Иран, с нетърпение очаква американската намеса да засили влиянието на Техеран в Близкия Изток.

Явно видеото е направено преди началото на започналите през изминалата нощ въздушни удари срещу джихадистите.

Първото видео с британския журналист Джон Кантли беше разпространено на 18 септември. Във видеото Кантли обещава в серия от клипове да „предаде някои факти“.

Във видеото той обвини западните медии за това, че сътрудничат на правителствата за започване на война с организацията.

"След две катастрофални и изключително нежелани войни - в Афганистан и Ирак, защо правителството ни изглежда толкова ентусиазирано да се замеси в още един конфликт, в който не може да победи?“, каза Кантли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови