Митрофанова на среща в МВнР по случая с Христо Грозев

OFFNews 29 декември 2022 в 08:23 2730 7

Митрофанова

Снимка БГНЕС

Елеонора Митрофанова

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова e извикана на среща днес в Министерството на външните работи по случая с българския разследващ журналист Христо Грозев. На срещата ще бъде обсъдена също забраната за изучаване на български език в окупираните от Руската федерация райони на Украйна и свалянето на портрети на български исторически личности, съобщиха от МВнР.

Вчера стана ясно, че посланикът ще отиде на срещата.

Журналистът от разследващия сайт "Белингкат" Христо Грозев бе обявен за издирване от Русия. В съобщение на министерството на вътрешните работи на Русия се казва, че той е издирван за нарушаване на „член от Наказателния кодекс на Руската федерация“.

Христо Грозев обяви вчера, че не знае причината да бъде извикан от РФ, но с него вече са се свързали българските правоохранителни органи. 

"Бях предупреден от хора, близки до Кремъл, че към края на годината ще възобновят интереса си към "Белингкат" и към мене. Един вид това е продължение, още след като публикувахме разследването си за отравянето на Алексей Навални, но войната, която продължи по-дълго отколкото се е очаквало, практически попречи на техните опити да се разправят с нас", коментира Грозев пред БНТ и допълни, че близки до обкръжението на Путин, които през последните 2 г. предават сигнали за това, че той е лично обиден, вбесен на Грозев, на "Белингкат" във връзка с разследването за Алексей Навални.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че чрез своите евродепутати ще запознаят със случая Европейската народна партия и европейските си партньори и ще дадат гласност към всички европейски институции.

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк инициира събиране на подписи в Европейския парламент и започва междупартийна инициатива в подкрепа на Христо Грозев. Кючюк призова за общоевропейска защита на журналиста и изпрати писмени въпроси до Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел.

Във фейсбук страницата си председателят на ДПС Мустафа Карадайъ написа: "Защитата на основните свободи и граждански права, правото на отстояване на обективна журналистическа позиция са едни от основните приоритети на ДПС и ние няма да спрем да изискваме държавните институции да бъдат активни".

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" заяви, че ще предложи още в първия работен ден на Народното събрание да бъде повикан министърът на външните работи за изслушване в комисията по външна политика.

От БСП отбелязаха в позиция, че очакват българските институции да поискат допълнителна информация от руската страна с цел изясняване на случая и да потърсят съдействие от партньорските служби и европейските и международни организации. Правото на свободно изразяване е в основата на демокрацията и БСП възразява срещу всеки пряк или косвен опит за посегателство срещу него, посочиха още от партията.

И от коалиция "Български възход" заявиха, че осъждат всякакви опити за натиск и наказателно преследване на журналисти заради тяхната работа и настояха българското правителство да инициира всички необходими действия, за да се изясни случаят в най-кратки срокове.

Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните публикации по темата и са предприети мерки за гарантиране на неговата сигурност, включително чрез сътрудничество с партньорските служби, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

606

7

order

29.12 2022 в 10:18

Грозню не е журналист камо ли пък разследващ, казват го и от СБЖ ...
Грозню е агент и шпионин /може би на МИ6 или ЦРУ, а може и на двете/ за мокри дезинформационни поръчки/пощенска кутия/ от отдел ЕЖК!!!
До сега нещо да е довел до край и да го е доказал... ненти!!!
А иначе си е и шпионин сам го казва …..
"Христо Грозев е признал, че властите в Киев наистина са се опитали да вербуват руски пилоти да отвлекат самолети (с награда 1 мил. $ за бройка) , но неговата роля е била само да документира събитията, като е снимал филм за операцията“.... еее със съответните шпионски сребърници, а после срещу нови сребърници щеше да го развява в медиите, както той си го умее във вид на дезинформация.

2550

6

alfakentavur

29.12 2022 в 09:57

Рашистка подлого - отговори на простия въпрос:

Не е ли фашистко и нацистко да преследваш неудобни на фюрера ти журналисти?

За Ана Политковская чувал ли си? Десетки и стотици други руски журналисти са репресирани, сплашвани, медиите им затваряни. Ето това е фашизъм и нацизъм в чистия му вид.

606

5

order

29.12 2022 в 09:52

Ами правилно е да я викат Митрофанова, ноооо.... тогава нашите убавци трябва да потвърдят, че държавата Бг е изпратила лицето Грозню специално да шпионира РФ и за това го защитават.... в противен случай лицето Грозню си е обикновен частен шейтан-шпионин най вероятно вербуван и работещ за чуждо разузнаване, говори се за ЦРУ И МИ6!!!
Т.е. кой каквото си е дробил да си го куса... от тук нататък ако не се яви пред съда да се защити работата опира до Петров и Беширов, неговите си герои!!!!
А иначе...
"Христо Грозев е признал, че властите в Киев наистина са се опитали да вербуват руски пилоти да отвлекат самолети (награда по 1 мил.$ за бройка), но неговата роля е била само да документира събитията, като е снимал филм за операцията.... еее после срещу нови сребърници щеше да го развява в медиите, както той си го умее."
Така че хората казват, ЩОМ ШАВАРА СЕ КЛАТИ НАД ВОДАТА, ПОД ВОДАТА ИМА ГОЛЕМА РИБА.... та и щом за Грозньо се заговаря с недомвлъвки най вероятно има сериозен шпионски скандал!!!

2550

4

alfakentavur

29.12 2022 в 09:06

Рашистка подлого, която се бои да не й спрат копейките - отговори на простия въпрос:

Не е ли фашистко и нацистко да преследваш неудобни на фюрера ти журналисти?

606

3

order

29.12 2022 в 08:49

Христо Грозев се бои, че от "Вагнер" ще го убият. Какво коментират известни наши журналисти за него?

606

2

order

29.12 2022 в 08:47

Христо Грозев се бои, че от "Вагнер" ще го убият. Какво коментират известни наши журналисти за него?
http://www.sbj-bg.eu/article/details/54111

2550

1

alfakentavur

29.12 2022 в 08:44

Посланик на рашисткия режим във Външно министерство. Да ѝ връчат нота за изгонване от България.
С години развива антибългарска дейност тук в интерес на сатрапа Путлер.
 
X

Да помогнем на украинските деца!