Христо Грозев: Близки до Путин ми казаха колко много го вбесявам

Българският разследващ журналист вече е поканен в Брюксел, за да запознае Европейския парламент със случващото се

OFFNews 28 декември 2022 в 22:40 13109 12

Грозев
Христо Грозев.

Журналистът Христо Грозев все още не знае каква е причината да бъде издирван от Руската федерация, но български правоохранителни органи вече са се свързали с него.

Пред БНТ той заяви, че засега остава извън Европа и ще продължава със своите разследвания.

Въпреки че не знае как руските власти са формулирали причината да бъде издирван, Христо Грозев е знаел, че ще има атака от Русия срещу него.

"Бях предупреден от хора, близки до Кремъл, че към края на годината ще възобновят интереса си към "Белингкат" и към мене. Един вид това е продължение, още след като публикувахме разследването си за отравянето на Алексей Навални, но войната, която продължи по-дълго отколкото се е очаквало, практически попречи на техните опити да се разправят с нас".

"Хора, близки до обкръжението на Путин, които през последните две години ни предават сигнали за това, че той е лично обиден, вбесен, на Грозев, на "Белингкат", във връзка с разследването за Алексей Навални".

Наетите вчера от него адвокати не могат да разберат точната причина за разследването, Грозев има своите подозрения обаче.

"Последните 12 месеца преди началото на войната руските сили започнаха лов на всички свободни журналисти, над 100 от тях са вече напуснали страната, но моят случай е по-особен, тъй като съм първия чужденец, който влиза в този списък".

Разследващият журналист коментира версиите за неговото издирване, разпространени в руските медии.

"Ако е истина това, което държавната медия РИА Новости съобщи, като се позовава на собствен източник, че са повдигнали обвинение срещу мен, въз основа на техния руски закон, който цензурира покриване на войната - това за мен е странно, защото е възможно най-слабото обвинение, което могат да измислят. На чуждестранен журналист да забранят да пише за войната", каза Грозев.

Според него с това преследване се цели и превантивно да бъде затворена устата на международните журналисти за случващото се в Русия.

"Може би Кремъл се надява, че други чуждестранни журналисти, които правят подобни разследвания или пишат за войната - да не влизат в директна конфронтация с позицията на Кремъл, защото един журналист не може да предвиди къде ще пътува в бъдещето по работа и затова вкарването му в един такъв черен списък може да бъде наистина край на неговата кариера".

Журналистът изтъкна, че не само няма да позволи да бъде сплашван, но това го е амбицирало да продължи още по-задълбочено работата си.

"Това, което направи Кремъл тази седмица, ме стимулира дори да прекъсна отпуската си и работим по нови разследвания заедно с колегите от Инсайдер, колегите от руските издания, с които сътрудничим и е възможно да публикуваме следваща партида разследвания още преди Нова година, но при всички положения в близките две седмици", каза той.

Грозев е получил покана за защита от няколко европейски държави.

"Европейски страни предложиха помощ, това са страни като Естония, Литва, Швейция, Австрия, в която живее семейството ми, така че се надявам да бъде много трудно да се приемат мерки против мене от Кремъл. Не съм в България, не съм въобще в Европа и в близките седмици трябва да преосмисля въобще система за безопасност, която да гарантира сигурността и на мен и на моето семейство", добави Христо Грозев.

Журналистът е получил подкрепа и от четири от политическите партии у нас, както и вече е поканен в Брюксел, за да запознае европейските депутати със случващото се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1018

11

Четящ човек

29.12 2022 в 13:43

Дребни душици,четете повече, преди да публикувате мнения!! Плюете по човек въз основа на мръсното ви съзнание. Или, което е по- лошо, по поръчка срещу заплащане.
Най- много мразите българите в чужбина, колкото по- успели, толкова повече ги мразите. Отблъсквате ги още повече, така че да не стъпят повече никога в България.
Христо можеше да е тук сега и да изобличи всичките олигарси. Ама вие не искате това.
Да, журналист е и да, печели много от много места, защото е с висок коефициент на интелигентност. Познавам го много, много добре.

-240

10

редовно четящ

29.12 2022 в 10:55

Ордерният л@йн@р не може да си позволи мълчание. Няма рубли иначе. А гномът от бункера не знам зашо се мисли за владетел на света. Той си ходи с некролога в джоба.

706

9

order

29.12 2022 в 10:06

От СБЖ никой не го признава за журналист, камо ли пък за разследващ!!!

И четем: ....
„Христо Грозев се бои, че от "Вагнер" ще го убият. Какво коментират известни наши журналисти за него?
........
http://www.sbj-bg.eu/article/details/54111
.............
Мартин Баневски: Грозев не е журналист, а пощенска кутия на английското и може би американското разузнаване, както и "Белингкат" не е "независима медия", точно както и "независимите и свободни медии "спонсорирани от "Ам за Бъ". Затова е и ясна истеричната им реакция, все пак спонсорът е един и същ! Както и реакцията на "евроатлантическите партии", които се надпреварват да докажат верността си на центъра.
......


2550

8

alfakentavur

29.12 2022 в 08:41

Рашистката подлого order си чупи пръстите от старание да очерни единствения международно признат български журналист. За да целува задниците на гаспадарите си рашисти от Кремъл.

Вместо опорки и дезинформация, ордерчо, отговори на простия въпрос:

Не е ли фашизъм/нацизъм това да преследваш неудобни за фюрера ти журналисти? Ако ти стиска и ако ти позволят от Кремъл.

318

7

Valioka

29.12 2022 в 08:38

И пак сте точно 10 на брой - не спите ли, рано ли ви мобилизираха тая сутрин, шефката ще ходи в МВнР и ви е дала пАра рано-рано още от сабахлем...

318

6

Valioka

29.12 2022 в 08:35

Нещастнико ордер, понеже виждам, че ти е припарило под гъзеца - пишеш едни и същи словоблудствания под различи статии и не те свърта очевидно, нека ти кажа... От тебе, лично, никой нищо не иска и няма да поиска друго, освен да затвориш мръсната си уста и да млъкнеш... Долно, мизерно човече, с дребна нацистка душица - млъкни и се покрий в дупката, от която изпълзяваш от време на време...

706

5

order

29.12 2022 в 08:31

Продължение...

Явно няма нищо по-лесно от това, като гледам "журналистическите" успехи на въпросния човек.
Христо Грозев може да е всякакъв. Човек на западни специални служби, момче за изпълнение на поръчки, провокатор или обикновен лъжец. Обаче със сигурност не е журналист, да не говорим за разследващ. Така че, ако имате поне малко себеуважение, колеги, не произвеждайте този човек журналист. Сами себе си обиждате.

706

4

order

29.12 2022 в 08:28

От Фейсбук профила на журналиста Петър Волгин
Да наричаш Христо Грозев "разследващ журналист" е проява на тежка глупост или неизлечима мозъчна увреда. Колеги, наистина се излагате, като използвате това определение за един обикновен интригант. Поне малко помислете, преди да повторите тази нелепица. Този човек е всичко друго, само не и журналист, камо ли такъв, който прави разследвания. Хайде да си говорим с факти. Преди години Христо Грозев създавал радиостанции в Русия. Такаааа. Колко разследващи журналисти познавате, които с доходите си от разследвания са се занимавали с подобен бизнес? После Христо Грозев заедно с Любо Павлов и Огнян Донев стана собственик на най-популярните вестници в България. Сигурно пак с хонорарите от журналистически разследвания се е превърнал в медиен магнат, нали...Имам в приятелската си листа истински разследващи журналисти. Много ми се иска да ми обяснят защо и те не са станали медийни магнати с парите, които са спечелили от разследванията си. Явно няма ни

1000

3

BG

29.12 2022 в 08:22

Otgovoryt na Vashia vypros e- Zashtoto Hristo e Bylgarin , obrazovan, inteligenten chovek s shiroki interesi. Za razlika ot Vas. Pisha Vi v uchtiva forma, ne zashtoto vi uvajavam, a zashtoto osnovatelno podoziram, che ne ste sam. Blagodaria za vnimanieto!