Митрофанова ще отиде на срещата в МВнР

OFFNews 28 декември 2022 в 14:12 2367 2

Митрофанова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Елеонора Митрофанова

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова ще отиде на срещата в Министерството на външните работи, съобщиха от посолството пред Нова ТВ. 

От МВнР съобщиха във вторник, че Митрофанова е извикана на разговор, след като на 26 декември Русия обяви за издирване българския разследвващ журналист Христо Трозев.  Срещата ще бъде в първия работен ден след празниците, допълниха от Министерството.

На срещата ще бъде обсъдена забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация, свалянето на портрети на български исторически личности, както и обявеното федерално издирване.

ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ДПС също реагираха остро срещу Москва заради Грозев. Срещу издирването реагира и главният прокурор Иван Гешев. Реакция няма от БСП и президентството, както и от служебния премиер Гълъб Донев. 

Днес Христо Грозев заяви, че от 26 декември досега четири чуждестранни правителства са му предложили помощ. Правителството в България все още не е направило опит да се свърже с журналиста. 

Той обяви, че се страхува се от ''ексцес на изпълнителя'' - някой да го убие или отвлече в услуга на Кремъл. Грозев посочи, че адвокатите в Москва, които е наел, също не могат да разберат защо е обявен за издирване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

2

Того

29.12 2022 в 06:36

Кога най-сетне Мутрофанова ще бъде изгонена от България? Просто Киро нямаше топки да го направи, а после се чуди, защо хората не гласуват за него и либералната му неосоциалистическа партия.

1042

1

danvan

28.12 2022 в 18:39

Това отвратително същество отдавна трябваше да е изгонено от България. Всеки друг посланик би се държал една идея по близо до позицията си, след като предшественика му е изгонен като нежелан.
 
X

Да помогнем на украинските деца!