Мирчев: Заплашва ни турски сепаратизъм с дрезгав глас

Симона Костадинова 23 септември 2015 в 13:01 4680 8

В страната ни назрява турски сепаратизъм и има опасност от форма на гражданска война, породена от бежанската криза. Това заяви кандидатът за кмет на София от БСП проф. Михаил Мирчев. Той заговори и за народно опълчение, което да помага на държавата и столицата да запази спокойствието в страната.

Мирчев заяви, че "турският сепаратизъм" у нас е все по-застрашителен и гласът му става все по-дрезгав, заплашителен и агресивен.

"Говори се дори за автономия на Кърджали и Кърджалийско. Някой да не е чул, да не е забелязал? Някой да смята, че това е несериозно нещо, казано от несериозни хора? Официално вече се поставя този въпрос, следващата стъпка е да се поиска автономния на Разградско, на Търговишко, може би на Шуменско, ако сега го превземе ДПС на тези местни избори", заяви Мирчев.

Той обясни, че това трябва да е една от основните теми на журналистически разследвания и политически дебати, а не "да се споменава като третостепенен проблем - все едно това не е съдбата на България".

Мирчев алармира, че вече има кметове, които официално въвеждат турския език в администрациите на своите общини, като даде пример с кмета на Омуртаг.

Той намекна, че ДПС подхранва въпросния сепаратизъм. По думите му партията на Лютви Местан използва турски език в предизборната си кампания, с което нарушава Конституцията. Мирчев изрази мнението си, че телевизионните и радио предавания на турски също са обвързани с ДПС. Според кандидат-кмета на БСП има и учебници на турски, както и училища, в които се говори само на този език, а това е неофициална сегрегация.

Според Мирчев приетата миналата седмица със Закона за предучилищното и училищно образование автономия на директорите също представлява опасност. По думите му така директорите имат право да преминат на турска образователна система.

"Приемат принципа за автономия, за да може по този канал турският сепаратизъм изведнъж да завладее много широка територия от умовете и душите на българчетата", заяви Мирчев.

Той не пропусна да отбележи, че наскоро парламентът прие да могат да се връщат старите имена на починалите до 2001 г., които са били сменени насилствено по време на т.нар. възродителен процес. Според него това обаче може да се превърне в "насилствено обратно преименуване", защото е достатъчно само един наследник да се съгласи "Хасан, който е бил Иван, сега със задна дата пак да стане Хасан". Той смята, че така решението на кого да си върнат старото име може да бъде политическо и да бъде взето от ДПС.

"Това е политическо, гражданско, верско насилие над хората мюсюлмани в България", заяви Мирчев.

За бежанската криза, народното опълчение и опасността от гражданска война

Кандидат-кметът на София от БСП каза още, че сериозен проблем за страната е и бежанската криза, с която "дори великата Ангела Меркел призна, че не може да се справи", а управляващите в България искат страната ни да стане "гореща точка".

"Ние сме приемаща страна с много особен статут, който е изключително опасен. А забележете - радетелката за българския национален интерес вицепремиерът Меглена Кунева иска България да е гореща точка в тази криза - бежанците да се изливат физически тук и ние да оформяме административната процедура по тяхната регистрация. Това поиска също големия родолюбец президентът Плевнелиев. Ако това се случи, когато ние им издадем документ, даваме основание на останалите европейски страни да ни връщат бежанците, защото ние сме приемащата страна и това е действащата конвенция - който ги приеме, той да им носи гайлето", заяви Мирчев.

Ако мигрантите са предимно бедни жени и деца, то няма проблем, но профилът им е съвсем друг- 90% са млади мъже на 20-30-40 години, които са изключително агресивни и само понякога - заради пропагандата, отпред излиза по някоя жена с две дечица", обясни Мирчев.

"И сега се питаме - това всъщност спасяване ли е или нашествие на една много специфично организирана ислямска армия", попита той и обясни, че София има централна роля в политиката, която трябва да се води към бежанците, но кметът Йорданка Фандъкова няма волята да го направи. 

Той подчерта, че част от бежанците, който са настанени в България, са концентрирани в София и то в района около Женския пазар. Затова кметът на София трябва да работи заедно с МВР и да се създаде работеща и силна общинска полиция.

"Ако държавата не се справи, то има последно средство - народно опълчение. Хубаво е да не се стига до такива форми, но кметът, за да спаси столицата, то може да стане партньор и на подобни граждански форми. Действително тази бежанска вълна може да взриви така наречения граждански мир в България и да стигнем до форми на гражданска война", обясни той. 

За новия завод за преработка на боклук и проблемите с "влизането и излизането"

Мирчев остро разкритикува и новия завод за боклук на София. Той обясни, че организацията е недомислена.

"Заводът сам по себе си е хубав, но е преоразмерен. Можеше да е по-малък, но да се гарантират входа и изхода", заяви той по повод новата придобивка на София. 

Мирчев обясни, че в завода могат да се преработват само определени отпадъци, а не всички, и капацитетът му е в пъти по-голям от този тип боклук, който произвеждат софиянци. Той подчерта, че отпадъците не се събират отделно, което също е проблем още "на входа на завода". Според него сериозен проблем има и с  R.D.F. горивото, което се произвежда от боклука. То е предназначено за Топлофикация София и може да намали сметките с 20%, но, за да се случи това, трябва "да се изгради една скъпа инсталация за горивото, струваща десетки милиони". Това създава проблеми и "на изхода на завода", защото не е ясно къде и как ще се съхранява горивото, докато стане готова тази инсталация.

"Топлофикация и боклука са ГЕРБ-аджийски проблем, а преди това бяха СДС-арски", каза Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!