Миков: Лявата идея е по-важна от политическите проекти и участието във властта

ОFFNews 26 април 2016 в 20:21 2148 2

„Лявата идея в България е по-важна от политическите проекти и участието във властта”, заяви председателят на БСП Михаил Миков в предаването пред ТВ+.

По думите на лидера на левицата малко са партиите на света, които носят 125-годишна история. „Когато има последователност и идеите са по-важни от персоните, тогава се оцелява толкова дълго време”, обясни той.

„Основните принципи, залегнали в лявата идея, са нейните корени – свобода, справедливост, солидарност. Не може да има силна държава, когато не се подпомагат тези, които не могат да се справят на свободния пазар”, заяви председателят на БСП.

Той посочи и друг значим проблем пред България – демографската катастрофа. „След 2030 г. ще намаляваме с по 80 000 на година, ако не се вземат сериозни мерки. Трябва да има повече справедливост - богатият да плаща повече, а на бедния да помогне държавата”, обясни визията на БСП лидерът на социалистите.

Той бе категоричен, че неолибералната тенденция от 80-те години вече е изчерпана и мнозинството от българските граждани искат промяна на статуквото в държавата, което убива перспективите и икономиката в страната на фона на демографската тенденция и имиграцията. Лидерът на социалистите припомни фактът, че по искане на БСП – президентът Плевнелиев е обещал да свика КСНС за демографската катастрофа. „През миналата година правителството избяга от ангажимент, свързан с демографската криза, въпреки, че имаше решение на парламента, което го задължаваше да предложи краткосрочни мерки, а не стратегии, както обича социалният министър Калфин, който отхвърля всичко за след три правителства”, подчерта Миков.

Той бе категоричен, че към момента европейската социална държава е приключила.  „Промяна обаче може да се случи с връщане към корените, с друго възпитание на обществото. Хората трябва да осъзнаят, че политиката е израз на техните интереси, а не само на боричкания и игри за власт”, каза също председателят на БСП.

Лидерът на социалистите заяви още, че има сериозен натиск на капитала върху труда и в световен мащаб, и у нас. „В България БВП по покупателна способност е 2,4 пъти по-малък от средноевропейския, а работната заплата у нас – 4,8 пъти по-ниска от средноевропейската”, обясни той. Според него социално-либералната формула за управление на страната също е изчерпана. „Кризата след 2009 г. обостри неравенства, засили бедността, доведе до демографска катастрофа, перспектива пред България няма”, категоричен бе Михаил Миков.

Със съжаление социалистът констатира, че в такава ситуация, мнозина виждат само един изход - „събиране на багажа и отправяне към европейския пазар”.

Според лидера на социалистите моделът на управление на държавата трябва да се търси в очакванията на българските граждани. „Хората искат друга политика в здравеопазването, образованието. Според изнесени данни, българите сме на първо място по разходи, платени от джоба за здравеопазване, извън платеното като здравноосигуряващите се лица. В образованието всеобщата достъпност бе заменена с прокарване на частно образование и заплащане от публични фондове”, обясни Миков. Той бе категоричен, че БСП предлага алтернативи и в сферата на здравеопазването, и в образованието, и в редица други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

2

Nik68

27.04 2016 в 09:57

Класик. Направо да да си го прибере човек за вилата през лятото или в механата през зимата. За сладка приказка на люта ракия. Ще ти покаже всичките ти проблеми, решенията ти ще си ги търсиш - няма да те обижда на интелект я.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки