Миков: Конституционните промени са прасе с крака на пиле

Ивайло Анев 23 юли 2015 в 11:06 3884 12

Снимка БГНЕС

Председателят на БСП Михаил Миков

Предложените от управляващите промени в конституцията бяха оприличени на "прасе с крака на пиле" от лидера на социалистите Михаил Миков.

„Един проект за промяна в конституцията трябва да се обсъжда цялостно с всички, а не да се превръща в един пазар - "Твоите 20 гласа за какво ще ги дадеш" - и накрая се получава прасе с крака на пиле”, заяви лидерът на БСП.

"Конституция не се прави за един ден. Конституция за един ден е като господин за един ден."

Лидерът на столетницата обвини управляващите, че целта на разговорите за промените е прегрупирането и завладяването на съдебната власт.

„Преговорите, които води Борисов, са нищо повече от конституционна аритметика – за квотите в колегиите на Висшия съдебен съвет и за събиране на гласове за мнозинство за нов проект”, обясни Миков.

Той обяви, че БСП няма да участва в председателския съвет днес в парламента и призова промените в основния закон да бъдат оставени за септември, когато социалистите ще имат готовност да внесат свой проект за промяна в Закона за съдебната власт за по-бърз, по-справедлив и по-прозрачен съдебен процес.

На въпрос дали заради промените в конститунцията може да се стигне до парламентарна криза, Миков заяви, че „всичко е възможно”. „Има достатъчно желаещи, които да упражняват властта”, допълни и зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. По думите му поне до есента няма опасност от предсрочни парламентарни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!