Борисов не успял да обясни на БСП защо са нужни промени

Ивайло Анев 22 юли 2015 в 09:07 2534 15

Премиерът Бойко Борисов

ГЕРБ и БСП не постигнаха съгласие по промените в Конституцията, предложени от правосъдния министър Христо Иванов.

Това стана ясно от брифинг на министър-председателят Бойко Борисов и лидера на БСП Михаил Миков.

В търсене на подкрепа за конституционните промени Борисов вече се срещна с лидерите на АВБ Георги Първанов и на ДПС Лютви Местан. И двете партии поискаха изтеглянето на законопроекта и призоваха да се гласуват само консенсусните текстове

След 20-минутната среща лидерът на социалистите обяви, че позицията на партията му по въпроса за промените в Конституцията остава непроменена.

Той обясни пред Борисов, че въпреки подкрепата за стратегията за съдебна реформа от страна на БСП, още тогава от левицата са заявили, че искат анализ на всички закони и едва тогава да се види дали има нужда от промени, какви и чак тогава да се прецени дали трябват изменения на основния закон.

Борисов обяви, че не е могъл да отговори на въпросите на депутатите от столетницата защо се правят тези промени и с какво ще допринесат за по-добро правосъдие.

Той призна, че не е могъл да отговори на въпросите на социалистите защо се правят тези промени и с какво ще допринесат за по-добро правораздаване, освен кариерното израстване на магистратите.

„Малко бях подведен, че много работа се е свършила, но се оказа, че през тези месеци само сме се информирали какво искаме да правим и добрите ни намерения, но повече се е политиканствало, без да се поставят сериозните аргументи на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят”, обясни премиерът.

След срещата Борисов категорично отказа да отговаря на журналистически въпроси и влезе на среща с парламентарната група на БДЦ.

"Българският демократичен център ще подкрепи декларация на Народното събрание за промените в конституцията", заяви депутатът Явор Хайтов след срещата с премиера. От БДЦ искат да участват в изработването ѝ и тя най-добре да отрази настроенията в парламента.

След разговорите с БДЦ Борисов влезе на среща с Патриотичния фронт.

Председателят на Фронта Валери Симеонов обяви след срещата, че по-късно днес в парламента ще се събере председателският съвет, който ще реши как да се действа по въпроса с промените в Конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews