Мая Манолова заведе дело срещу Бойко Борисов за 15 000 лева

Тя ще дари парите за детска площадка във Волуяк

OFFNews Последна промяна на 07 ноември 2019 в 14:51 9188 1

Мая Манолова заведе дело срещу премиера Бойко Борисов.

В исковата ѝ молба до Софийския районен съд независимият кандидат за кмет на София претендира обезщетение от 15 000 лева за неимуществени вреди от неистински и опозоряващи твърдения.

Поводът е интервюто на министър-председателя в сутрешния блок на бТВ, излъчено два дни преди балотажа на местните избори.

Според Манолова в медийната си изява "Борисов пряко внушава неверни клеветнически твърдения с ясно съзнание за тяхната невярност и при пълна липса на доказателства и дори физическа възможност тези събития да са се случили".

В иска си тя посочва, че в столичния квартал "Воляук" няма ромска общност и лидери, за каквито премиерът говори. Бившият омбудсман посочва и, че не поддържа връзка с "Братя Галеви", които са "в неизвестност за мен, за полицията и за българските граждани от датата на постановяване на присъдата им, благодарение на бездействието на изпълнителната власт, оглавявана от г-н Борисов".

Засегнато е доброто ми име и самочувствие на човек и политик, посветил професионалната си кариера и подчинил личния си живот в служба на обществото и хората. Клеветническите твърдения на ответника ме възмутиха и разстроиха. Причиниха ми тежки душевни болки и страдания, разрушавайки градения ми с десетилетия авторитет на гражданин и общественик. Нанесоха ми и непоправима с пари щета като политик и юрист, посочва още Манолова в исковата си молба.

В случай че спечели делото срещу премиера Борисов и ѝ бъде присъдено обезщетението, Манолова възнамерява да дари парите за построяването на детска площадка във Волуяк, заявиха от екипа ѝ.

Ето и пълния текст на исковата молба:  

ДО

​Районен съд

​София

И С К О В А  М О Л Б А

От:

Мая Божидарова Манолова - Найденова гр. София адрес... 

Чрез:

адв. Минчо Спасов с адрес за съобщения ...

срещу:

Бойко Методиев Борисов гр. София 1000 пл. Александър Батемберг № 2 – Министерски съвет

За неимуществени вреди от неистински и опозоряващи твърдения в телевизионно интервю

​Цена на иска: ​15000 лв.

​УВАЖАЕМИ СЪДИЯ,

В свое интервю от 01.11.2019 г. по БТВ при журналиста г-н Хекимян, ответникът Бойко Борисов изнесе невяерни, обидни, клеветнически и уронващи доброто ми име твърдение, че:

1. (минута 13.34 от началото)»Възмутен човек, който е при тях и ги слуша, ми каза, че може да попитате снощи към седем и половина осем без дваЕсе във Волуяк дали госпожа Манолова е правила там среща с ромите да прави такива уйдурми... Снощи (на 31.10.2019 г.) по негови думи около седем и триЕсе, осем без дваЕсе, конспитративно, чакали са я на Волуяк и отишла да се спазарява с кои роми да излязат и да кажат: «Герб» ми платиха, Фандъкова ми плати, за да гласуваме за нея».

Това е невярна информация. Срещата ми с избиратели във Волуяк:

1.1. Се състоя не «конспиративно», а на публично място - до ЖП Гарата.

1.2.Беше с жители на с. Волуяк, които споделиха проблемите си, а именно: липса на канализация, проблеми с питейната вода и транспорта, разочарованието си от неизпълнениете обещания на ГЕРБ. Роми - Ромска общност във Волуяк просто няма;

2. (минута 14.32) «Там братя Галеви са й помогнали много през ромските лидери... Направихме така, че да ги търсим с червена бюлетина. Но това не значи, че отвън някъде нямат влияние върху ромските лидери. И няма да ме учуди ако и на първия тур са правили подобни магарии».

С тези си две твърдения ответникът ме опозорява като гражданин, политик, уважаван адвокат и кандидат кмет на София, два дни преди втори тур на изборите. Деликтното поведение се състои в твърденията за:

-»уйдурма» с ромската общност във Волуяк с цел изборма измама;

-сътрудничество с осъдени лица с цел манипулиране на изборите.

Борисов пряко внушава неверни клеветнически твърдения с ясно съзнание за тяхната невярност и при пълна липса на доказателства и дори физическа възможност тези събития да са се случили.

Ромска общност и лидери във Волуяк няма.

«Братя Галеви» са в неизвестност за мен, за полицията и за българските граждани от датата на постановяване на присъдата им, благодарение на бездействието на изпълнителната власт, оглавявана от г-н Борисов. Дали той е в известност за местоположението им може да се съди от преките му впечатления за дейността им днес, които споделя в интервюто.

Засегнато е доброто ми име и самочуваствие на човек и политик, посветил професионалната си кариера и подчинил личния си живот в служба на обществото и хората. Клеветническите твърдения на ответника ме възмутиха и разстроиха. Причиниха ми тежки душевни болки и страдания, разрушавайки градения ми с десетилетия авторитет на гражданин и общественик. Нанесоха ми и непоправима с пари щета като политик и юрист.

За нанесните ми морални щети, представляващи болки и страдания, психически натиск и дискомфорт, макар неоцении в пари, предявам граждански иск срещу ответника в размер на 15000 лв.

Моля да ми присъдите исковата сума от 15000 лв., в едно със законната лихва от датата на увреждането (01.11.2019 г.) до окончателното й събиране), както и съдебни разноски.

Доказателства:

Прилагам и моля да приемете като доказателства:

1. Удостоверение от ЦИК за регситрацията ми за кандидат за кмет на гр. София;
2. Запис от процесното телевизионно интервю на компакт диск.
3. Сигнал до ВКП 20/903490459/30.10.2019 г.
4. Отговор от ПРБ, публикуван на сайта на ВКП;
5. Публикация в сайта «ПИК» «ЕТО СЦЕНАРИЯ ЗА НОВИЯ КОСТИНБРОД НА МАЯ» от 01.11.2019
Доказателствени искания:

6.Моля да ми издадете съдебно удостоверение, по силата на което да се снабдя от телевизия БТВ с официално копие от записа на въпросното интервю на Премиера от 01.11.2019 г., след което ще го предоставя на съда за оглед.

7.Моля да допуснете и разпитате 3-ма свидетели в режим на довеждане, които ще дадат показания относно:

-предмета на срещата във Волуяк на 31.10.2019 г.;

-болките и страданията, през които преминах в следствие на процесното интервю в личен план;

-щетата, нанесена от процесното интервю в професионален и политически план.

8.Доказателствено искане:

Моля да разпоредите лично явяване на ответниказа като го задължите в режима на чл. 176 ГПК да даде обяснения за източниците и доказателствата за неверните си твърдения.

Прилагам и адвокатско пълномощно с договор за правна помощ.

01.11.2019 г.​​​С УВАЖЕНИЕ:

гр. София

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18282

1

order

07.11 2019 в 16:06

Абе тоя байхУЙя стана НАЦИОНАЛЕН ЛЪЖЕЦ, ЛЪЖЕЦ РЕЦИДИВИСТ....КОЙ къде го хване се го осъжда за лъжа!!!!!
Тоя ЛЪЖЕЦ ако не излъже не може да заспи.
НАРОДА вече и да каже никаква истина пак не му верва!!°