Мъгла и дъжд посрещна социалистите на Бузлуджа (снимки)

Нели Чолашка 02 август 2014 в 16:15 6670 15

Мъгла на Бузлуджа.

Мъста мъгла и дъжд посрещнаха социалистите, които днес се събраха на традиционния летен събор на Бузлуджа. Мотото на сбирката тази година беше „Силна БСП, единна левица“.

Първите автобуси пристигнаха на върха малко преди 9 ч. По поляната се стелеше гъста мъгла. Търговците зареждаха кебапчета по скарите.

Малко преди 10 ч. заваля пороен дъжд. Социалистите отвориха чадъри и облякоха дъждобрани.

Млади социалисти излязоха на сцената, за да погряват публиката до идването на червения елит. Започнаха с отчет на социалната политика на кабинета „Орешарски“ - 40 хил. нови работни места, по-висока минимална заплата, актуализация на пенсиите, увеличени детски и обезщетения за майките и др
е
Ако всяко правителство беше направила толкова много за една година, представяте ли си каква щеше да е България, попитаха младите социалисти.

Те успокояваха мокрите и премръзнали социалисти, че времето е добра поличба – ще им върви по вода. „Малко е студено, но това няма да ни уплаши“, викаха младежите. „Студено е и е мокро“, оплака се възрастен мъж до трибуната.

Социалистите се похвалиха, че през последната година 3 хил. души са се присъединили към БСП.

Малко преди появата на лидерите на сцената дъждът спря и дори се показа слънце през облаци.

Станишев: Ние сме различни от другите партии

Първи реч държа бившият вече лидер на БСП Сергей Станишев, който беше представен като президент на ПЕС.

Той благодари на всички присъстващи социалисти. „Всяка година идваме на тази свещена за нас поляна, за да се пречистим и заредим с нова енергия и с нова вяра. Идваме тук в моменти, когато сме силни и сме победители, идваме тук в моменти на изпитания“, каза бившият лидер.

Както и в речта на 48-ия Конгрес на БСП, когато беше избран нов председател на Столетницата, Станишев го удари на спомени:

„За последните 13 години имах честта да бъда лидер на нашата партия. Всяка една Бузлуджа е различна.

Никога няма да забравя Бузлуджа 2005 г., след неуспешния опит да формираме правителство. Тогава имаше много горчивина, много тъга, но голяма сила, която Бузлуджа излъчи към Цяла България.

Никога няма да забравя Бузлузжа от 2009 г., когато претърпяхме тежко поражение на изборите, но дойдохме тук, за да кажем, че продължаваме пътя напред.

И тази Бузлуджа през 2014 г. е важна, за да покажем на всички, че сме силни и сме единни.

По думите на Станишев на върха тази година са се събрали 45 хил. души, въпреки дъжда и лошото време (и миналата година от БСП твърдяха, че са събрали 55 хил., но от полицията твърдяха, че са доста по-малко).

Бившият лидер призова симпатизантите на Столетницата да ходят с вдигнати глави.

“Ние сме различна от другите партии и искам да сте сигурни, че за годините, в които сме били в управлението, сме направили много повече от всяка една партия в България, която е била на власт“, каза още екслидерът.

Александър Симов взе наградата за социална журналистика „Георги Корков“

Журналистът Александър Симов взе тази година наградата за социална журналистика „Георги Кирков“. Той беше 8-ми в листата на БСП на изборите за Европейски парламент.

Сашо обяви, че това е единствената награда, която е искал, защото се връчва именно на Бузлуджа.

„Да си журналист е огромна отговорност, но да си ляв журналист е още по-голяма отговорност, защото трябва постоянно да бъде опозиция на господарите на разрухата, на тези, които се опитват да всяват само омраза, които се опитват да управляват единствено и само в полза на своите банкови сметки“, обяви левият журналист.

Той увеличи бройката на социалистите, които са дошли тази година на полята под Бузлуджа, на 50 хил.

Всеки да си даде сметка защо е в БСП, призова новият лидер Михаил Миков

„Здравейте, скъпи приятели, здравей Бузлуджа, здравей България“, поздрави социалистите на поляната новият лидер Михаил Миков.

Той ги предупреди, че носят високо отговорност в България на десния преход, в България на 25-годишното тържество на неолиберализма.

„Ние имаме и друга отговорност – България е разделена от прехода, в който капиталът натрупваше, а трудът оцеляваше“, обяви Миков.

По думите му БСП има дълг да обедини българските граждани под знамето на лявата идея.

Миков призова другарите да не вярват на тези, които уж разбират от БСП. Те отричали правото на лява България да бъде силата на България.

„Ще го направим, когато всички ние сме заедно, ще го направим, когато всички ние сме обединени, когато всеки партиен член и партиен ръководител, си даде ясна сметка защо е в българската социалистическа партия – от партийния секретар на основната партийна организация до председателя на Националния съвет на БСП“, предупреди Миков.

Миков определи Бузлуджа като знаме високо в планината и символ на единението и силата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!